Alzheimer-eiwit zou ook bescherming bieden

Amyloide plaques

Beta-amyloïde-plaques in de hersens

Het lichaam van de hogere diersoorten zit verrekt ingewikkeld in elkaar. Het eiwit beta-amyloïde, dat bij de ziekte van Alzheimer zenuwcelver-woestende plaques vormt, zou (ook) gezondheidsbe-vorderende eigenschappen hebben, zo lijkt naar voren te komen uit een Pools/Australisch onderzoek. Het ziet er naar uit dat beta-amyloïde de hersens beschermt tegen kopervergiftiging.
In de late jaren 90 werd ontdekt dat de beta-amyloïde-plaques, relatief, grote hoeveelheden koper bevatten. Koper hebben we nodig, maar te veel kan leiden tot de vorming van (destructieve) vrije radicalen. De gedachte ontstond toen dat koper iets te maken zou kunnen hebben met het ontstaan van Alzheimer. Het beta-amyloïde sponst het koper wel op, maar laat het toch vrije radicalen produceren, zo was het idee.
Een nadere analyse door het Pools/Australische team leerde iets anders. Een aanzienlijk deel van beta-amyloïde mist een stuk aan het begin. “Deze korte vorm is over het hoofd gezien”, zegt de Australische onderzoeker Simon Drew. “We weten dat die verkorte vorm in een ziek brein aanwezig is, maar we weten nu dat dat ook zo is in een gezond brein. De kleine verandering in de lengte betekent een groot verschil in het vermogen tot koperbinding. De korte vorm doet dat tenminste 1000 keer sterker dan de lange vorm. Het pakt het metaal ook zo in dat het geen radicalen kan vormen. Daaruit moet je afleiden dat deze vorm ons beschermt. Dat is heel anders dan we tot nu toe hebben aangekeken tegen de wisselwerking tussen koper en beta-amyloïde.”
Het verminderen van de hoeveelheid beta-amyloïde heeft niet veel effect op de geestelijke achteruitgang van een Alzheimer-patiënt. De onderzoekers gaan nu op zoek hoe koper aan die verkorte eiwitvorm bindt. Drew: “Het is gunstig als de koperbalans kan worden hersteld, maar het is nog steeds mogelijk dat je te veel van het goede hebt. Als de hoeveelheid beta-amyloïde tijdens de ziekte groeit, dan kan de verkorte vorm ook samenklonteren en dat kan afbreuk doen aan de normale functie van het verkorte eiwit. Grote hoeveelheden daarvan zouden koper ook weg kunnen zuigen van plaatsen waar het metaal juist nodig is.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.