Poetin volgens weduwe achter moord Litvinenko

Alexander Litvinenko op sterfbed

Ex-KGB-spion Alexander Litvinenko op zijn sterfbed

Op de laatste dag van een langdurig gerechtelijk onderzoek naar de dood van Alexander Litvinenko werd vrijdag bekend dat rechercheurs een klont radioactief materiaal hadden aangetroffen in een afvoerpijp van het Londense hotel waar de ‘Klokkenluider van het Kremlin’ eind 2006 werd vergiftigd. De afvoerpijp zat in de kamer van diens voormalige KGB-collega’s Andrej Loegovoj en Dmitri Kovtoen. Volgens de advocaat van Litvinenko’s weduwe Marina kan het niet anders dan dat Vladimir Poetin zelf opdracht heeft gegeven tot de geruchtmakende moord.

Het pleidooi van advocaat Ben Emmerson kwam op de 34ste zittingsdag van het onderzoek, waarin 62 getuigen zijn verhoord. Het onderzoek vond plaats op initiatief van Marina Litvinenko, die daarbij steun kreeg – vooral financieel – van de inmiddels overleden oligarch Boris Berezovski. De weduwe is ervan overtuigd dat het Kremlin verantwoordelijk is voor de pijnlijke dood van haar man, op 43-jarige leeftijd. Moskou heeft al laten weten geen enkele waarde te hechten aan het ‘gepolitiseerde’ onderzoek, waarin de rechter eind dit jaar uitspraak zal doen.
Litvinenko overleed op 23 november 2006 in een Londen ziekenhuis, 22 dagen na een ontmoeting met Loegovoj en Kovtoen in de bar van het Millennium Hotel. In de groene thee die de tot Brit genaturaliseerde KGB-agent dronk, bleek polonium-201 te hebben gezeten, een uiterst giftig element dat vrijwel uitsluitend wordt in Rusland word gebruikt. De beroemd geworden foto van de kale, stervende Litvinenko in een ziekenhuisbed schokte de Britten en maakte duidelijk dat de Koude Oorlog geen voltooid verleden tijd is. Vanaf zijn sterfbed beschuldigde Litvinenko de Russische president. In de maanden voor zijn dood was hij bezig geweest met een onderzoek naar de banden tussen Poetin en de georganiseerde misdaad. Eerder dit jaar gaf Poetin Loegovoj een medaille voor ‘bewezen diensten aan het vaderland’. Kovtoen beloofde via een videoverbinding te zullen getuigen, maar kwam daar later van terug.  De Britse regering bleek trouwens ook niet erg happig te zijn op het gerechtelijk onderzoek, vanwege de toch al slechte banden met Moskou. Voor het gerechtshof noemde de weduwe Litvinenko het onderzoek een eerbetoon aan mijn man.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.