Particuliere bedrijven betrokken bij droonmoorden VS

Regelkamer moorddroons

In de ‘moordkamer’ worden de beelden van de droons bekeken en de beslissingen genomen (afb: Getty Images)

Al sinds jaar en dag huren Amerikaanse militaire autoriteiten private bedrijven in. Het blijkt dat bij de operaties met de moorddroon-brigades honderden niet-militairen worden gebruikt op cruciale plaatsen zo meldt het Bureau of Investigative Journalism. Amerikaanse defensiebedrijven zouden miljarden dollars omzetten met de droonoperaties. Dat daarvoor ook honderden mensen van buiten worden ingehuurd was tot op heden niet bekend, zo stelt het Bureau. Geschat wordt dat een op tien van die ‘droonbemanningsleden’ afkomstig is van particuliere bedrijven met een neiging tot groei.

Het gaat dan om bedrijven als BAE Systems (GB) en Booz Allen Hamilton, de vroegere werkgever van klokkenluider Edward Snowden. De huurkrachten zijn niet de mensen die beslissen, maar ze kunnen de beslissingen wel sterk beïnvloeden. Zo helpen ze geüniformeerde collega’s bij het onderscheiden van vriend van vijand, man van jongen of kind of vrouw.
Niet alle droons moorden. Vaak worden ze er, bewapend of onbewapend, op uitgestuurd om ergens op de wereld de boel in ogenschouw te nemen via hun uitstekende camera’s (met infraroodmogelijkheden). Zo wordt dagelijks zo’n 1100 uur video verzameld. Dat materiaal moet allemaal geanalyseerd worden. Is dat een kind, een vrouw, is dat de persoon die we zoeken. Tijdens die discussies worden vervreemdende termen gebruikt als, ‘kinetische situaties’ (doodschieten) ‘personen met militaire leeftijd’ (ouder dan 15) en ‘hoogwaardige doelen” (de ‘veroordeelden’). Op die manier zijn alle manspersonen boven de 15 verdachten. Dat kan hun hun leven kosten. De doelen zijn zonder tussenkomst van de rechter ter dood veroordeeld.

Bron: the Guardian

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.