Geïmplanteerde hersencellen blijken te werken

Hersencelimpantatie

De geïmplanteerde hersenstamcellen (iNCs) werden functioneel onderdeel van de rest van de hersens (afb: Stem Cell Reports)

Onderzoekers van de universiteit van Luxemburg hebben hersencellen (ontwikkeld uit huidcellen) bij muizen in de hersens geïmplanteerd. Die nieuwe cellen bleken te worden opgenomen in de hersenstructuur van de muisjes en daar op zijn minst zes maanden te hebben gefunctioneerd.

De Luxemburgse onderzoeksgroep onder leiding van Jens Schwamborn timmert stevig aan de weg van de celvervanging als remedie tegen met name hersenziektes. Hersencellen kunnen vervangen worden, maar het zal nog wel een tijdje duren vooraleer er een dergelijke therapie voor mensen is. Schwamborn: “Ik ben er zeker van dat dat op den duur zal gaan gebeuren. Ons onderzoek heeft ons weer een stapje in de goede richting gebracht.” Bij hun laatste proeven, waarbij ze samenwerkten met Duitse onderzoeksgroepen, slaagden de Luxemburgse onderzoekers  er in stabiel hersenweefsel te maken met neuronen die waren ontstaan uit gereprogrammeerde eigen huidcellen van de muis in kwestie. De huidcellen werden in een petrischaaltje eerst getransformeerd in neurale stamcellen, die vervolgens in de hersens (de hippocampus en hersenschors) van de muis werden geïmplanteerd. Volgens de onderzoekers hadden de muizen geen hinder van de nieuwe cellen. De cellen zouden volledig zijn opgenomen in de cellenstructuur. Ze waren verbonden met andere hersencellen en bleken ook actief.

“We gaan ons nu richten op de cellen die bij de ziekte van Parkinson afsterven, namelijk de dopamine producerende hersencellen”, zegt Schwamborn. Mogelijk dat de nieuwe geïmplanteerde cellen dopamine zullen gaan aanmaken. Dat zou dan betekenen dat Parkinson te genezen valt (wat nu nog niet het geval is). Het vervolgonderzoek schijnt al in volle gang te zijn.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.