Groot deel gletsjers Himalaya in 2100 verdwenen

Het Everestpanorama (afb: WikiMedia Commons)

De Khumbugletsjer nabij de Everest in Nepal is een van de langste ter wereld, maar zelfs die gigantische gletsjer zal aan macht moeten inboeten door de aardopwarming. Volgens recent onderzoek zal aan het eind van deze eeuw ten minste eenderde van de gletsjers in de Himalaya verdwenen zijn, zelfs als we de meest ambitieuze klimaatdoelstellingen halen, zo schrijft de New York Times. Als dat niet gebeurt dan kan de schade oplopen tot de verdwijning van tweederde van de gletsjers in dit hoogst gelegen deel der wereld.
Onder de slechtere omstandigheden kan de Himalaya 4,4°C warmer worden in 2100. De ijsvoorraden in dit hooggebergte voorzien een kwart van de wereldbevolking van (drink)water. Met een opwarmende aarde dreigt die drinkwatervoorziening ernstig in het nauw te komen.
“Hier hebben we nog niet eerder van gehoord”, zegt onderzoeker Philippus Wester van het nationale bergonderzoekcentrum in Kathmandu, hoofdstad van de Himalayastaat Nepal. “De gevolgen voor de bevolking in deze regio, nu al een uiterst kwetsbaar gebied, zullen variëren van meer luchtvervuiling tot een toename van extreme weersomstandigheden.” Het onderzoek heeft vijf jaar geduurd en er hebben 210 onderzoekers hun bijdrage aan geleverd, naast ondersteuning van nog eens 350 wetenschappers en beleidsmakers uit 22 landen.
Oktober j.l. meldde een rapport van het VN-klimaatforum dat met de huidige uitstoot van broeikasgassen de aarde in 2040 1,5°C warmer zal zijn dan in de voorindustriële periode. Om meer schade te voorkomen zullen we snel de wereldeconomie moeten veranderen op een schaal die niet eerder vertoond is, waarschuwden de opstellers.

Over de hele wereld zullen er gletsjers deze eeuw met een razende vaart verdwijnen, tot zelfs 90%. Oorzaken zijn ijssmelt en minder sneeuwval, terwijl de dooiseizoenen langer zijn. Die opwarming in de Himalaya is waarschijnlijk nog iets hoger (2,1°C), denken de onderzoekers van het Himalaya-project. Het lijkt er op dat het broeikasgaseffect op grotere hoogte sterker is, althans de temperatuur neemt meer toe op grotere hoogtes.

Versterkt

De invloed van de aardopwarming zou in Zuid-Azië al sterker zijn dan elders. Hittegolven maken het leven daar haast ondraaglijk, waardoor mensen vaker ziek zijn maar ook armer worden, schrijft de Amerikaanse krant. We hebben het dan over zo’n 800 miljoen mensen. Ook schoon drinkwater wordt een steeds groter probleem. In Shimla in India’s hoge noorden vroegen de bewoners toeristen te vertrekken en niet meer te komen, teneinde voldoende drinkwater voor zichzelf te hebben.
In een overheidsrapport (pdf-bestand) dat vorig jaar uitkwam werd melding gemaakt van de ‘grootste watercrisis in de geschiedenis van India’. Ongeveer de helft van de Indiase bevolking (600 miljoen) zal te kampen krijgen met extreme waterschaarste. Zo’n 200 000 mensen zullen er jaarlijks sterven door onvoldoende toegang tot schoon water, aldus het rapport. In 2030 zal de waterbehoefte wel eens twee keer zo groot kunnen zijn als het aanbod.

In Nepal hebben de stijgende temperaturen al geleid tot gedwongen vertrek van bewoners. De sneeuw trekt zich terug en de regenval wordt minder voorspelbaar. Ooit vruchtbaar land waar groente geteeld werd komt braak te liggen. “De waterbronnen drogen op”, zegt Pasang Tshering Gurung, een boer uit het hooggelegen dorpje Samjong op zo’n 4000 m hoogte. Een paar jaar geleden zijn alle achttien gezinnen uit Samjong daarom ook verhuisd naar een dorp dat zo’n 300 m lager ligt.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.