Economie is een bezigheid: oppompen BBP

DrugshandelEconomie is geen wetenschap maar een bezigheid. Dat blijkt maar weer eens nadat de EU de regels heeft aangepast aan de hand waarvan het brutobinnenlands product (BBP) mag worden vastgesteld. Je rekent de zwarte en grijze economie mee en je BBP stijgt terwijl je relatieve schuld met een klap daalt onder, bijvoorbeeld, de EU-norm van maximaal 3% van het BBP. Nadat eerder Engeland en Italië half- of geheel illegale activiteiten hadden opgenomen in de berekening van hun BBP is ook België er toe overgegaan om de handel in verdovende middelen en prostitutie mee te rekenen, zo meldt de Belgische stek  7sur7.be.
Volgens de nieuwe EU-normen mogen vanaf september die illegale activiteiten als prostitutie en drugshandel worden meegenomen in de economische indicatoren. De EU, de lidstaten van de unie, redeneert dat die activiteiten weliswaar illegaal (kunnen) zijn, maar dat daaraan voor de staat toch wel kosten zijn verbonden en drugshandel is niet minder een bron van inkomsten dan welke andere handel ook. Een drugshandelaar die een auto koopt levert zijn aandeel aan de economische groei. Dat doet een huurmoordenaar in een vergelijkbare situatie overigens ook. Waar ligt de grens?
De hoeveelheden geld waar het hier om gaat zijn niet misselijk, al zal het nog wel heel wat nattevingerwerk kosten om daar een schatting van te maken. België heeft nog geen officiële schattingen. Volgens sommigen zal de drugshandel en de prostitutie in Engeland de kip met de gouden eieren kunnen worden. Dat is niet aan de eerste schattingen af te lezen. Engeland schat die twee markten op 10 miljard pond, zo’n € 11 miljard. Het BBP van het VK bedroeg in 2012 2,4 biljoen pond (ruim € 2,6 biljoen). Beide markten zouden minder dan een 0,5% van het BBP bedragen. Daar moet rek in zitten.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.