“Natuurlijke bossen verdwijnen in rap tempo”

Verdwijnend oerwoudNatuurlijke bossen verdwijnen in rap tempo, zo staat te lezen in een rapport van het wereldgrondstoffeninstituut WRI, Greenpeace en de universiteit van Maryland. Nog maar eentwaalfde van het landoppervlak is bedekt met ongerepte, natuurlijke bossen, die vooral liggen in tropische en subpolaire (boreale) streken, zoals in Brazilië en Rusland. In dat gedeelte is het verlies aan oerbos sedert 2000 aanzienlijk, stellen de opstellers van het rapport. Steeds meer oerbos verdwijnt door, onder meer, wegenbouw, houtkap en landbouw.

Bossen maken een kwart uit van het landoppervlak op aarde. Ze worden gezien als cruciaal voor een stabiel klimaat. Van dat kwart is maar eenderde deel ongerepte wildernis. Grote delen van het bosareaal op aarde bestaan uit productiebos. Het rapport baseert zich op satellietbeelden en eigen kaarten van Greenpeace. “De in die bossen aanwezige planten dieren, regelen het klimaat, reinigen de lucht en het water en bieden veel volkeren een bestaan”, zegt Greenpeace-vertegenwoordiger Jannes Stoppel.
Tussen 2000 en 2013 is het bosareaal met 8,1% gekrompen. Dat is een oppervlak van zo’n 30 keer Nederland. Bijna de helft van de teruggang vond plaats in de boreale bossen in Rusland, Canada en Alaska, een kwart in het Amazonegebied en bijna 10% in Midden-Afrika (Kongo-bekken). Die achteruitgang is voor een groot deel toe te schrijven aan menselijk handelen. “De aanleg van wegen versnippert het bos en leidt tot toestroom van mensen en groei van verstorende activiteiten zoals houtkap. Het is ongelooflijk in welk tempo we onze natuurlijke hulpbronnen vernielen”, zegt Stoppel.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.