Delen hersen blijven groeien tijdens volwassenheid

Gezichtsherkenningsdeel visuele schors blijft groeien

Onderzoeker bekijkt met een van de proefpersonen de resultaten van de qmri-metingen (afb: Stanford)

Het is grappig dat we (onderzoekers) al heel lang het menselijk lijf bestuderen en nog weten we zelfs van de ‘in het oog lopende’ dingen nog lang niet alles (zo dat ooit gebeurt). Van de hersens is tot voor niet zo heel lang geleden beweert dat dat de hersens in de vroege jeugd zijn uitgegroeid. Al eerder is gebleken dat er ook tijdens volwassenheid wel degelijk nieuwe hersencellen worden aangemaakt. Nu blijkt ook dat deel van de hersens dat verantwoordelijk is voor de gezichtsherkenning e.d. continu groeit. Die was bij kinderen zo’n 12% kleiner als bij volwassenen, zo bleek uit metingen met kwantitatieve kernspinbeeldtechniek (qmri).

Nog steeds wordt aangenomen dat de ontwikkeling van de volwassen hersens voornamelijk bestaat uit het leggen van nieuwe verbindingen tussen de hersencellen (de vorming
van synapsen) en niet wordt veroorzaakt door de groei van het aantal hersencellen. Gezichtsherkenning ontwikkelt zich steeds, ook tussen de volwassenheid.
Jesse Gomez van de Stanford-universiteit in Californië onderzocht met collega’s met qmri dat deel van de hersens dat verantwoordelijk is voor gezichtsherkenning, een deel van de visuele cortex. Ze bekeken het gezichtsherkenningsdeel bij 22 kinderen en 25 volwassenen bij het herkennen van gezichten en plaatsen. Het bleek dus (de clou is al verklapt) dat de omvang van dat deel dat verantwoordelijk voor gezichtsherkenning groeit (blijft groeien), terwijl die voor de herkenning voor plaatsen gelijk blijft.

Post mortem

De resultaten werden bevestigd bij onderzoek van de hersens van overledenen. De groei zou niet alleen toe te schrijven aan de voortschrijdende myelinering (myeline is de isolerende stof rond de uitlopers van de hersencellen). De groei komt dan op rekening van de groei van de celuitlopers (dendrieten), toename van myeline én het toenemen van het aantal cellen, stellen de onderzoekers.

Bron: EurekALert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.