Zeestromingen versnellen onder invloed aardopwarming

meetboeien oceanen

Een meetboei van Agro (afb:argo.org)

De klimaatverandering heeft al een grote invloed op de oceanen. De temperaturen stijgen duidelijk, de zeespiegel stijgt door ijssmelt en veel koraalriffen sterven af. Nu blijkt, tot verrassing zelfs vanĀ  onderzoekers rond oceanograaf Shi-jian Hu, dat driekwart van de zeestromingen versnelt.
Die versnelling zou volgens de onderzoekers een gevolg zijn van de verhoogde windsnelheid. Windsnelheden hangen op hun beurt weer voor een belangrijk deel af van grootschalige zeestromingen. Die worden vooral bepaald door temperaturen en zoutgehalte en daar heeft de aardopwarming invloed op.
Voor hun onderzoek gebruikten de oceanografen het wereldwijde meetsysteem Argo. Dat meetnet omvat zo’n 4000 meetboeien, die gegevens over temperatuur, zoutgehalte en stromingen verzamelen. De windsnelheden zouden sedert de jaren 90 met 2% zijn toegenomen. Dat zou hebben geleid tot een 5% hoger stromingssnelheid per decennium.

Verbaasd

Deskundigen hielden er rekening mee dat de klimaatverandering zou leiden tot hoger windsnelheden, maar de onderzoekers hadden niet verwacht dat dat nu al zover zou zijn. “We waren echt verbaasd dat het resultaat zo duidelijk was”, zegt medeonderzoeker Michael McPhaden van het Amerikaanse oceanografisch instituut NOAA. De scheepvaarty had de ‘stroomversnellingen’ nog nauwelijks opgemerkt, maar de verandering is over de hele wereld overduidelijk.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.