Hitttegolf op Antarctica: 18,3°C ehh 20,7°C

Onderzoeksbasis Esperanza op de Zuidpool

De Argentijnse onderzoeksbasis Esperanza op de Zuidpool in 2016 (afb: WikiMedia Commons)

De temperatuur op de Argentijnse basis op Noord-Antarctica bereikte op 6 februari de recordhoogte van 18,3°C. De gemeten temperatuur moet nog door de wereldmeteorologische organisatie (WMO) worden geverifieerd. Op het ogenblik is het zomer op dat continent. Op 9 februari werd op Seymoureiland al weer een temperatuur van 20,7°C gemeten. Dat is een eiland in de buurt van de Argentijnse basis.

“Alles wijst op een record”, zegt Randall Cerveny van de WMO. Onderzoeksbasis Esperanza (Hoop) van de Argentijnen ligt op een schiereiland dat wijst in de richting van de zuidpunt van Zuid-Amerika. Dat schiereiland is de laatste vijftig jaar 3°C warmer geworden volgens de WMO.
Volgens Cerveny was het nieuwe record het gevolg van de toestroming van relatief warme lucht van een berghelling. Het vorige record lag bij 17,5°C. Dat werd gemeten in maart 2015.

Sneller

De aardopwarming op de polen verloopt sneller dan in andere delen van de wereld. Op de Noordpool gaat de opwarming ongeveer twee keer zo snel als op de rest van de aarde volgens een jaarrapport van het Amerikaanse oceanografische instituut NOAA. Een dergelijk jaarverslag bestaat er niet van de Zuidpool.

Volgens de WMO zijn de temperaturen de laatste vijftig jaar met 3°C gestegen. In die periode hebben de gletsjers aan de westkust zich met 87% ‘teruggetrokken’. Dat tempo versnelt de laatste twaalf jaar. Afgelopen januari was de warmste januari ooit in Antarctica gemeten. Op de Noordpool is in juli inmiddels al 21°C gemeten.

Bronnen: ABC News, BBC

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.