Een knipoog van de elektronica

Het elektronsiche knipoog

De knipoog (afb: univ. van Pennsylvania)

Het menselijk oog is een ingewikkeld instrument, zo ingewikkeld dat het volgens Charles Darwin tot in hoogste graad absurd is om te veronderstellen dat het een product van de evolutie zou zijn. Daardoor is onderzoek aan ogen ook erg lastig. Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania hebben nu een elektronisch oog gemaakt. Daardoor zou het makkelijker kunnen worden om die kijkers te bestuderen. Voorlopig stelt de knipoog nog niet veel voor.
Ogen worden vaak bestudeerd door te kijken hoe het werkt bij proefdieren of in kweken van oogcellen. Dat is niet ideaal. Onderzoekers rond Dan Huh bouwden een doorzichtige, achthoekige chip ongeveer ter grootte van een stuiver. In het midden zit een contactlensachtige vorm met hoornvliescellen. Het ooglid is een rechthoek van gelatine dat over de lens glijdt om het knipperen na te bootsen. Er zijn kleine kanaaltjes ingebouwd voor de tranen.
Ongetwijfeld heb je tijdens het lezen van dit stukje al met je ogen geknipperd. Daarmee voorkom je dat je ogen uitdrogen. Huh en de zijnen zijn uit op het nabootsen/creëren van organen op een chip maar ook van (rudimentaire) orgaantjes voor het bestuderen van de reactie daarvan op allerlei omgevingsfactoren en stoffen.

Knipoog

Geloof het of niet maar Huh en de zijnen waren juist op zoek naar een model voor de knipoog. “We vonden dat als ingenieurs interessant.” Daarmee zou bijvoorbeeld de droge-ogenziekte kunnen worden bestudeerd, maar veel meer voorbeeldden zijn er dan niet meer te bedenken.
Om die te simuleren vertraagden ze het knipperen van twaalf keer per minuut naar zes keer. En ja hoor, dat verminderde de hoeveelheid verspreid traanvocht. Ze bekeken ook een middel dat wordt ontwikkeld tegen die ziekte. Dat bleek een deel van de ontstekingen die ontstaan bij die ziekte te verminderen. Waarom is niet echt duidelijk.

Het is maar een simpel modelletje. Het bevat geen bloedvaten, geen zenuwen, geen afweercellen. Proeven met zo’n elektronische knipoog lijken me dan ook behoorlijk zinloos, maar het idee van de onderzoekers is hun knipoog verder uit te bouwen om er medicijnen of contactlenzen mee te testen en misschien ook oogoperaties

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.