Schilderijen prettige verpoosplaats voor micro-organismen

Biodegradatie van 17de eeuws schilderij

Kroning van de Maagd Maria van Carlo Bononi. : a)schilderij (monsterplaatsen aangeduid met een asteriks) *); b) schade door biodegradatie; c) barstjes; d) scheurtjes, vervormingen en openingen die overeenkomen met de stiksels (recto). Details van de schade rechts (afb: Plos One)

Niet alleen mensen stellen kunst op prijs, maar ook micro-organismen. Onderzoekers bekeken een 17de-eeuws schilderij van Carlo Bononi wat nauwkeuriger en zagen dat dat druk bevolkt was met ‘beestjes’. Sommige daarvan bleken kunsthaters, andere juist -beschermers, denken de onderzoekers.
Verf bestaat uit een mengeling van organische en anorganische materialen. Dan heb je nog het doek en de vernislaag. Dat kan een prima ‘voedingsbodem’ zijn voor bacteriën en schimmels. “De kroning van de Maagd Maria” van Carlo Bononi werd voltooid in 1620. De onderzoekers verwijderden 4 mm2 van het schilderij naast een beschadigd deel en gingen dat te lijf met microscopen en kweekschaaltjes.
Ze vonden een hele reeks micro-organismen: van Staphilococcus– en Bacillus-bacteriën tot Aspergillus-, Penicillum-, Cladosporium– en Alternaria-schimmels. Sommige verfpigmenten die Bononi gebruikte, zoals rode lak en rode en gele aarde, zouden heel wel voedingsbronnen voor de ‘beestjes kunnen zijn.
De onderzoekers bekeken ook of een biologisch schoonmaakmiddel dat sporen van drie Bacillus-bacteriën bevatte iets aan die aangroei en biodegradatie kon doen. Het bleek dat daarmee de groei van zowel de bacteriën als de schimmels kon worden tegengegaan en dat het de micro-organismen losweekte van het schilderij.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.