Een enzym ruimt de troep op

HTRA1-protease

HTRA1-protease

Veel ziektes zijn het gevolg van verkeerd gevouwen eiwitten, zoals Alzheimer of Parkinson. Die ‘verkeerde’ eiwitten hopen zich op en het lichaam heeft daar geen oplossing voor. Onderzoekers van de universiteit van Duisburg/Essen zijn op een enzym gestoten dat nou juist dat doet: de eiwittroep opruimen. Dat enzym, HTRA1-protease is in staat zeer hardnekkige eiwitklonteringen zoals amyloïde vezels, efficiënt weg te werken.

Amyloide vezels zijn eiwitklonteringen die binnen en buiten cellen voorkomen. Dat leidt tot ontstekingen en uiteindelijk de dood van cellen. De getroffen organen of weefsels gaan steeds verder achteruit. Omdat amyloïde vezels zeer compact zijn, ging men er van uit dat die zich moeilijk laten afbreken. Dat hebben we kunnen weerleggen”, zegt onderzoekers Michael Ehrmann van UDE. HTRA1-portease schijnt zijn werk op een uitzonderlijke manier te doen. “HTRA1-protease bekijkt eerst of de eiwitten een gewone of abnormale structuur hebben, die kan samenklonteren. Vervolgens worden de abnormale structuren afgebroken, terwijl de goede niet worden aangeraakt. Het enzym bedrijft kwaliteitscontrole, zou je zeggen, en beschermt het lichaam tegen problemen”, zegt de onderzoeker.
Tot nu toe was nog weinig bekend van HTRA1-protease. Opmerkelijk is ook dat het enzym niet in een cel gevangen zit, maar zich tussen de cellen beweegt en die kan binnendringen. Ehrmann: “Ook al is lang niet alles duidelijk, de natuur heeft de mens moleculaire mechanismes meegegeven om eiwitvouwziektes af te remmen. Als we weten hoe dat in elkaar steekt, dan kunnen we ook betere strategieën ontwikkelen voor de patiënten. Bij mij komt dan de vraag op: Waar ging het dan mis?

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.