Mens schuld aardopwarming volgens Amerikaans rapport

Amerikaans klimaatrapport onderschrijft rol mens

De omslag van het rapport (afb: NOAA)

Volgens een rapport waaraan dertien Amerikaanse instanties hebben meegewerkt, waaronder het Amerikaanse instituut voor atmosfeer- en oceaanonderzoek NOAA, zijn vooral de mensen schuld aan de klimaatverandering. Die heeft geleid tot de hoogste temperaturen in de geschiedenis van de menselijke ‘beschaving’. Volgens het rapport is er geen andere, redelijke, verklaring te bedenken. Sedert 1901 is de gemiddelde temperatuur in 2016 met bijna 1°C toegenomen (de Amerikanen blijven halsstarrig Fahrenheit gebruiken, sukkels). Dat moet Trump pijn doen (alhoewel, met zo’n dikke huid). De feiten liggen er. In de afgelopen zeventien jaar waarvan daarvan zestien jaren de warmste ooit gemeten. Zware neerslag komt vaker voor en de intensiteit is toegenomen in het grootste deel van de VS. Ook hittegolven komen sedert de jaren 60 vaker voor in Amerika, aldus het rapport.
Daar staat tegenover dat lage temperaturen en koudegolven sedert 1900 steeds minder vaak voorkomen. De lente begint vroeger en de dunnere sneeuwlaag leidt in sommige delen van de VS al tot watertekorten.

De temperatuur van de oceanen stijgt eveneens, evenals het zeepeil. Volgens het rapport is dat sedert 1900 met 7 tot 8 inches (sic) toegenomen. De volgende vijftien jaar zullen daar nog eens enkele inches (duimen) bij komen (1 duim/inch is ongeveer 2,5 cm).
Zoals al vaker geconstateerd zijn de effecten van de aardopwarming het sterkst op de Noordpool. De laatste vijftig jaar nam de temperatuur daar twee keer zo snel toe als de gemiddelde temperatuursstijging. Sedert de jaren 80 verdwijnt er elke tien jaar tussen de 3,5 en 4,1% aan ijsoppervlak. Het ijs wordt ook steeds dunner, volgens het rapport sedert die jaren met 4,3 tot 7,5 voet (een voet is ongeveer 30 cm). Het ‘smeltseizoen’ (de zomer) op de Noordpool is sedertdien ook 15 dagen langer.

Trump

Trump was niet echt onder de indruk. Hj liet zijn perswoordvoerder Raj Shah zeggen dat het klimaat nu eenmaal verandert. “Zoals het rapport stelt, hangt de omvang van de aardopwarming in de toekomst voor een belangrijk deel af van de overblijvende onzekerheid over de gevoeligheid van het klimaat voor broeikasgassen.” Tuurlijk Trump.

Bron: New York Times, Science Daily

N.b.: Al die rare maten staan kennelijk in een wetenschappelijk rapport. Ik word er bijna cynisch van. Zou het niet bij die rare Amerikanen doorgedrongen zijn dat de rest van de wereld in SI-eenheden rekent, zelfs de Britten. Er was ooit een klein dorpje in Gallië dat nog onverzettelijk weerstand bood…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.