Weer ‘verborgen’ (mogelijk) Alzheimer-medicijn ontdekt

tau-knopen

In aangetaste zenuwcellen ontstaan tau-knopen of -tangles (de blauwige ‘pluisjes’) (afb: Wiki Commons)

Edaravone is een medicijn dat in Azië wordt gebruikt ter behandeling van herseninfarcten. Onderzoekers uit Australië en China hebben door proeven bij muizen ontdekt dat dat medicijn mogelijk heilzaam zou kunnen zijn om bij de ziekte van Alzheimer. Het zou de achteruitgang van de hersenfuncties kunnen vertragen of misschien zelfs wel stoppen.

“Edaravone kan het giftige amyloïdepeptide binden, dat een belangrijke factor is bij de achteruitgang van de hersencellen”, zegt onderzoeker Xin-Fu Zhou van de universiteit van Zuid-Australië. Volgens Zhou hebben klinische proeven ons geleerd dat er diverse signaalroutes geblokkeerd moeten worden om die ziekte te kunnen bestrijden. “Edavarone onderdrukt de giftige uitwerking van beta-amyloïde op de hersencellen. Het middel maakt vrije radicalen onschadelijk, waardoor de oxidatieve stress, een belangrijke oorzaak van de achteruitgang van cellen, wordt verminderd. Het middel remt ook de productie van beta-amyloïde door een enzym te blokkeren. Het blokkeert ook de tau-fosforylering die kan leiden tot ‘knopen’ die hersenfuncties ontregelen.”
Ondanks dat het middel in sommige landen al toegelaten is als medicijn, vinden de onderzoekers toch dat om de bruikbaarheid en veiligheid bij mensen aan te tonen eerst klinische proeven zullen moeten worden gehouden.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.