We redden het klimaat niet door het aanplanten van bomen

Bebossing aarde

Er kunnen nog zo’n biljoen bomen bij op aarde… (afb: Bastin et.al.)

Het is natuurlijk al vaker gezegd, maar het kan geen kwaad daar nog eens op terug te komen: we redden de wereld niet met het aanplanten van bomen.  Plannen om nog eens eenbiljoen bomen op aarde te planten moeten met zorg en een langetermijnbeleid worden ondernomen, zegt Karen Holl van de universiteit van Californië in Santa Cruz.Holl heeft een simpele boodschap voor iedereen die denkt dat het planten van eenbiljoen bomen de klimaatverandering omdraait. “Dat lukt niet met bomen. Het is slechts een stukje van de puzzel.”
Samen met Pedro Bracalion, hoogleraar bosbouw aan de universiteit van São Paulo, schreef ze in Science een commentaar op het boomplantplan. Ze steunen dat van harte maar we moeten niet denken dat we daar mee uit de sores zijn is hun verhaal.
Holl: “Bomen zijn diep verankerd in de menselijke psyche. Het is heel bevredigend om een boom te planten. Het is concreet en tastbaar.” Dat bomenplan is goed vindt het tweetal, maar het moet met zorg en een langetermijnbeleid worden aangepakt. “Het is geen simpele oplossing en we moeten realistisch zijn wat we wel en niet kunnen doen. We moeten daar goed over nadenken en een plan voor de lange termijn hebben.”
Het positieve van het plan is dat die de biodiversiteit kan vergroten, de waterkwaliteit kan verbeteren en schaduw brengen, maar afhankelijk van hoe je het aanpakt en waar je plant kunnen die nieuwe bomen ook ecosystemen vernietigen, de watervoorziening verstoren en de ongelijkheid vergroten (door onteigening voor bosaanplant).

Vier voorwaarden

De uitvoering van het biljoenplan zou aan vier voorwaarden moeten voldoen om te slagen, denken de twee.
– Verminder de achteruitgang van de bestaande bossen. Het beschermen en handhaven van gezonde bossen is beter en kost minder dan het (her)planten van bomen.
– Zie de aanplant als onderdeel van een meerzijdige opzet. Het verbeteren van de boomdekking is een van de beste mogelijkheden een deel van de broeikasgassen te absorberen, maar daarmee voldoe je maar voor een klein deel aan de verminderingen die nodig zijn. Schattingen komen uit op ongeveer eentiende.
– Zorg voor evenwicht tussen de sociale en ecologische doelen. Er zijn tegenstrijdige belangen met betrekking tot landgebruik en richt je daarom op die gebieden waar je de meeste meeropbrengst verwacht, zegt het tweetal. Zo kunnen bomen aangeplant in het Atlantische Oerwoud van Brazilië drie keer broeikasgaseffectiever zijn tegen de helft van de kosten dan elders.
– Houd het proces in de gaten. Werk met plaatselijke belanghebbenden om tegenstrijdige belangen op te lossen en zorg voor een maximaal rendement op de lange termijn. Bomen planten betekent niet dat je je verzekert van een goed resultaat. Heraanplant van mangrovebossen na de tsunami van 2004 op Ceylon was niet erg succesvol. Op driekwart van de plantlocaties is daar nog maar 10% van over.

Er zal strijd zijn over de locaties. Volgens Holl moet er goed nagedacht worden hoe landeigenaren aan inkomsten kunnen komen. “Anders verhuizen die activiteiten als land- en bosbouw gewoon naar andere landen.” Ze vindt dat we op de allereerste plaats de bestaande bossen in stand moeten houden en dat er bomen zouden moeten komen waar vroeger bossen waren.
“In veel gevallen doet de natuur zelf het werk. Als je kijkt naar de VS. Tweehonderd jaar geleden was het hele oosten ontbost. Veel daarvan is door aanplant teruggekomen.” We kunnen wel bossen aanplanten in verwaarloosde en armetierige landstreken, maar dat is volgens haar de laatste en de duurste optie. “Ik werk hier al mijn hele leven aan. We moeten zorgvuldig zijn bij de herbebossing.”
“Bomen vormen een klein deel van een bredere strategie. We zouden er goed aan doen minder broeikasgassen te produceren om mee te beginnen.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.