“Klimaatmodellen onderschatten het probleem”

De vele wisselwerkingen in het aarde/mens-systeem

Terugkoppeling in het aarde/mens-systeem zijn wezenlijk… (afb: NSR)

Volgens nieuw onderzoek zouden de gebruikte klimaatmodellen de omvang van de gevolgen van klimaatver-andering onderschatten. Klimaatveran-dering is slechts een van de van elkaar afhankelijke dreigingen waarbij de mens een belangrijke rol speelt, die de draagkracht voor menselijk leven op deze planeet  ondermijnen, stellen ze. De breed samengestelde onderzoeksgroep stelt dat er belangrijke onderdelen ontbreken in de klimaatmodellen die informatie zouden moeten geven over het klimaat, het milieu en de economie. Terugkoppelingen zijn wezenlijk.

In hun artikel beschrijven de onderzoekers dat de mens door zijn gegroeide grondstof- en landgebruik en door de vervuiling die hij veroorzaakt, de belangrijkste veroorzaker is geworden van de verandering in de natuurlijke systemen op deze planeet. Die veranderingen hebben op hun beurt weer ernstige en kostbare gevolgen voor de mensheid. Ze betogen dat in de schattingen van de effecten van de klimaatverandering, variabelen als demografie, ongelijkheid, economische groei en migratie over het hoofd niet zijn gekoppeld aan het systeem aarde, maar op schattingen zijn gebaseerd. Vandaar dat de huidige klimaatmodellen de plank misslaan, vooral als het gaat om onverwachte en contra-intuïtieve zaken.
Ook zeggen de onderzoekers dat sommige modellen onbetrouwbaar zijn. Zo hangen de voorspellingen van de Verenigde Naties die uitgaan van een relatief stabiele bevolking in de ontwikkelde landen af van een aanzienlijke, hoogst onwaarschijnlijke inkrimping van de bevolking in een aantal sleutellanden. Zo zou de bevolking in Japan met 34% teruglopen, in Duitsland met 31% en in Rusland met 30%.

Nieuwe modellen

De onderzoekers vinden dat er nieuwe modellen moeten komen, waarbij de gevolgen van klimaatverandering voor de mensen worden meegenomen en vooral de wisselwerking tussen het systeem mens en het systeem aarde. Ze hebben een raamwerk voor zo’n model gemaakt, dat als een realistischer gids zou kunnen dienen voor de beleidsmakers en voor duurzame ontwikkeling.
“De huidige modellen missen belangrijke processen in aarde/mens-combinatie”, zegt Eugenia Kalnay. “Het is alsof je, zeg, El Niño wilt voorspellen met een geavanceerd model, maar dat de gebruikte zeeoppervlaktetemperaturen onafhankelijke, externe projecties zijn van een instituut zoals de VN. Zonder terugkoppelingen werken voorspellingen van gecombineerd systemen niet. Het model raakt dan heel snel ver verwijderd van de werkelijkheid.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.