Stamcellen repareren kapotte zenuwbanen

Yvan Torrente

Yvan Torrente

Als zenuwen stuk gaan, dan blijken ze lastig te repareren, met alle nare konsekwenties van dien. Op de een of andere manier blokkeert het lichaam herstel en/of vervanging van de beschadigde zenuwweefsels en al vele jaren zijn wetenschappers op zoek naar een oplossing. Mogelijke oplossingen worden hier en daar wel gemeld, maar het lijkt er op dat het echte ei van Columbus nog niet is gevonden. Italiaanse onderzoekers laten nu weten dat ze op dit terrein enig succes hebben geboekt bij het oplossen van het probleem door pluripotente stamcellen te gebruiken. Ze zouden bij een patiënt de schade aan de perifere zenuwen in de arm hebben hersteld met behulp van de stamceltherapie.

Perifere zenuwen zijn zenuwen die te maken hebben met gevoel en beweging. “Het herstel van perifere zenuwen blijft een groot probleem”, zegt onderzoeker Yvan Torrente van de universiteit van Milaan. Om de schade te herstellen gebruikten de onderzoekers buisjes van collageen, onderdeel van het bindweefsel, gevuld met stamcellen, die ontwikkeld waren uit de eigen huidcellen van de patiënt. In die buisjes moesten zich zenuwcellen ontwikkelen die de beschadigde zenuwbanen weer zouden verbinden. Eerder hadden de onderzoekers die techniek al toegepast bij ratten. Het zou voor het eerst zijn dat die techniek ook is toegepast bij mensen.
In de drie jaar na de ingreep volgden de onderzoekers het herstel van zenuwbanen en daarmee de functies van de arm. “We konden constateren dat de zenuwen opnieuw aangroeiden met herstel van de functies, waardoor de arm niet hoefde te worden afgezet”, melden de onderzoekers. “Dit enkele geval is een bewijs dat het werkt”, zegt Camillo Ricordi, adjunct-hoofdredacteur van het blad Cell Transplantation, waarin de uitkomst van het onderzoek is gepubliceerd. “Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of dit ook een deugdelijke therapie is om beschadiging aan het perifere zenuwstelsel mee te behandelen.”

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.