Appels zijn echt gezond

AppelsEen appel per dag. Dag dokter, ik lach. Een kleine variatie op een Engels gezegde dat een appel per dag de dokter overbodig maakt. Lijkt overdreven, maar recent onderzoek lijkt te wijzen in die richting. Dat (reken)onderzoek zou hebben aangetoond dat een appel per dag het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten aanzienlijk vermindert. Je schijnt je cholesterolremmers nog niet te mogen weggooien, overigens.

Statines zijn geneesmiddelen die, naast een aangepast dieet,  worden gebruikt tegen een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. Aan de hand van een rekenmodel hebben onderzoekers van de universiteit van Oxford becijferd dat 17 miljoen Britten ouder dan 50 jaar statines zouden moeten slikken, vanwege hun cholesterolcijfers. Daarmee, berekenden ze, zouden 9400 voortijdige overlijdens per jaar voorkomen worden. Ze keken daarbij ook naar de bijeffecten van massaal gebruik van cholesterolremmers zoals hepatitis of spieraandoeningen. 

Met hetzelfde rekenmodel bekeken ze of  fruit goed was voor de gezondheid, zoals het gezegde luidt. Verbazend resultaat was dat een appel per dag voor alle 50-plussers, per jaar 8500 voortijdige ‘cholesteroldoden’ zou schelen. Zijn appels dan even effectief als statines? Zover wilden de onderzoekers op basis van hun berekeningen niet gaan. Het zou wel de gezondheid van fruit op het menu weer eens benadrukken.

Bron: Futura-Sciences

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.