Wat doen we met ‘verbeterde’ hersens?

De geheugenstimulatorDe hersens nemen een speciale plaats in in ons lichaam. Zonder veel problemen accepteren mensen allerlei hulpstukken in allerlei organen of zelfs donororganen, maar dat wordt toch anders als het over onze hersens gaat. Toch komen er steeds meer technieken om iets aan het functioneren van de hersens te veranderen om, bijvoorbeeld, blinden te laten zien of mensen van epileptische aanvallen af te helpen. En hoe zit het met het ‘verbeteren’ van onze hersens met behulp van geïmplanteerde harde schijven of draadloze hersen/computerverbindingen?
Er verandert veel en in hoog tempo. De mens wordt voor allerlei vraagstukken gezet waar hijzij niet zo lang geleden nog niet van wist dat dat ooit een vraagstuk zou kunnen worden. Wat moeten we met kunstmatige intelligentie? Wat als die de mens dreigt te overvleugelen? En genetische verandering? Mogen we knutselen aan onze hersens om die verbeteren? In het VK heeft de Royal Society opgeroepen tot een ‘nationaal onderzoek’.
“Over tien jaar zal die technologie waarschijnlijk miljoenen mensen aangaan”, zegt Tim Costandinou die zich bezighoudt met neurale raakvlakken aan het Imperial College in Londen en medeauteur van het Royal Society-rapport iHuman. “Die technologieën zijn nu nog niet mogelijk maar we gaan die kant op.”
In het rapport is sprake van een neurale revolutie, waarbij elektronische implantaten zorgen voor de interne en/of externe communicatie. In 2040, zo schatten de auteurs, zorgen implantaten er voor dat lammen kunnen lopen, gevolgen van hersenziektes worden verlicht en veel meer.
Die hulpstukken gaan verder dan een gehoorimplantaat of diepe-hersenstimulering voor Parkinsonpatiënten. Onderzoekers werken al aan systemen om mensen met hun hersens te laten typen of om menselijke hersens met elkaar te verbinden. We praten over helmen die je een verbeterde (of vergrote) werkelijkheid kunnen verschaffen of je dingen sneller bij kunnen brengen. Je kunt ook denken aan een verbinding tussen je hersens en computers.

Verbeterde hersens

Waar ligt de grens? Wanneer zeggen we dat iets niet aanvaardbaar is? Wat als je computers kan laten implanteren om je hersens te ‘verbeteren’? De auteurs van het rapport realiseren zich dat toegang tot iemands hersens ook toegang zou kunnen betekenen tot iemands gedachten en dat dat leidt tot problemen met de mensenrechten. Daarbij vergeleken zijn de problemen die we nu hebben met privacyschendingen kinderspel.
De auteurs vinden dat het grote publiek vroegtijdig op de hoogte moet worden gehouden van nieuwe ontwikkelingen, zeker die met ethische kanten. De overheid zou een vinger aan de pols moeten houden bij het op de markt komen van nieuwe ‘neurale toepassingen’.
Constandinou vindt echter dat de zaak niet moeten doodgooien met regels. “Wwe hebben waarborgen nodig dat dingen niet misbruikt worden, maar we moeten onszelf niet in de voet schieten. Deze technologie zou de kwaliteit van het leven van miljoenen mensen aanzienlijk kunnen verbeteren.”

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.