China kampioen kernenergie

Kernenergie wereldwijd

Qua aantallen kerncentrales zijn de VS de grootste (100). In Frankrijk komt de meeste stroom van het atoom: 73% (afb: der Spiegel)

Na de ramp in Fukusjima in 2011 besloot Japan de kernenergie, de kernenergie te laten, maar inmiddels komt dat land op zijn besluit terug. Ook in de rest van de wereld blijkt dat kernenergie allesbehalve op zijn laatste benen loopt. Volgens het internationale energieagentschap zijn er op het ogenblik 71 nieuwe kerncentrales in aanbouw. Nog eens 150 staan er op de rol.
Zelfs Europa (buiten Rusland) is verre van atoomvrij. 25% van de stroomproductie komt er van kernenergie. Groot-Brittannië heeft besloten tot de bouw van een centrale, die door ‘Brussel’ is goedgekeurd. Nog eens zeven staan op het schema tot 2030. België heeft besloten centrales langer open te houden. Het afscheid van kernenergie, een besluit dat jaren geleden is genomen, staat weer ter discussie; zeker bij de nieuwe blauw/gele regering van Michel. Ook de Europese commissie noemt kernenergie een ‘centrale energiebron’.

Het is niet zo dat er een hausse is. Veel van de nieuwe centrales vervangen oude, maar van een afscheid is zeker geen sprake, al is het aandeel van kernenergie in de energieopwekking de laatste jaren gedaald. Volgens het IEA zal het aandeel nu op 12% van de stroomproductie stabiel blijven. De elektriciteitsbehoefte is grofweg eenderde van de energiebehoefte. De Amerikanen verwachten dat het verbruik van kernenergie tot 2040 jaarlijks met 2,5% zal stijgen. Voor Japan is het stilleggen van de kerncentrales een dure aangelegenheid geworden. Nu moet dat gat gevuld worden met gas en olie. Dat zou zo’n 33 miljard dollar (zon € 25 miljard) per jaar extra hebben gekost. Ook het ‘voorbeeldige’ Duitsland leunt niet alleen op wind en zon. In 2013 was de stroomproductie uit het vieze bruinkool het hoogste sedert de hereniging.
China is de grootste investeerder in nieuwe kernenergie. “Kernenergie zal ons verder helpen ontwikkelen. Het is de zekerste weg”, zegt Li Baodong, onderminister van buitenlandse zaken. China kampt met grote milieuproblemen. Viervijfde van de energie in China komt van kolen. Het land probeert te diversificeren. De nu 22 kerncentrales produceren slechts 2% van de Chinese stroombehoefte. Er zijn 27 reactoren in aanbouw. Een pluspunt voor kernenergie is dat daarbij weinig CO2 vrijkomt, een hard argument in de strijd tegen de aardopwarming. Van diverse kanten wordt kernenergie zelfs als klimaatvriendelijke technologie aangemerkt.

In Fukusjima is de zaak intussen nog steeds onzeker. De opslagtanks met radioactief water raken steeds vol. Het plan om het wegstromen van radioactief grondwater te voorkomen via een ijsmuur zit in het slop. Tienduizenden uit hun huizen verdreven mensen kunnen nog steeds niet terugkeren. Dat zou volgens deskundigen zlefs nog tientallen jaren kunnen duren. Voor China geen punt. Dat land wil tot 2050 het kernvermogen vertienvoudigen. We zijn voorlopig nog niet van kernenergie af.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.