Nieuwe antibiotica bestrijden bacteriën anders dan oude

nieuwe antibiotica

Beth Culp (afb: MacMasteruniv)

Onderzoekers van de Canadese McMasteruniversiteit hebben een nieuwe antibioticasoort ontdekt, die de ‘vijand’ anders te lijf gaan dan de huidige antibiotica, waar steeds meer bacteriën ongevoelig voor zijn. Er is zelfs al sprake van een antibioticacrisis. De nieuwe stoffen voorkomen dat de bacteriën kunnen groeien en delen.
Het gaat om corbomycine en complestatine. Die stoffen hebben niet eerder ontdekte uitwerking op bacteriën: ze blokkeren de celwandfunctie van een bacterie. De stoffen behoren tot een groep verbindingen die wordt aangeduid met glycopeptiden. Die worden geproduceerd door bodembacteriën. De onderzoekers toonden bij muisjes aan dat de stoffen een besmetting met een multiresistente Staphylococcus aureus (MRSA) ongedaan konden maken. Die resistente bacteriën kunnen ernstige ontstekingen teweegbrengen.
“Bacteriën hebben een celwand die ze vormt en waarmee ze krachten uitoefenen”, zegt promovenda Beth Culp. “Antibiotica zoals penicilline doden bacteriën door die celwand af te breken, maar de antibiotica die wij vonden doen juist het tegenovergestelde: ze voorkomen dat de celwand wordt afgebroken. Daardoor kan de bacterie zich niet vermenigvuldigen. Als je die afbraak blokkeert is het net of die bacterie gevangen zit. Hij kan niet groeien of delen.”

Meer kandidaten

Het lijkt er op dat er in die glycopeptidegroep meer kandidaten zitten die kunnen dienen als. Met hulp van onderzoekers van de universiteit van Montréal kwamen Culp en de haren er achter hoe deze antiobiotica werken. “Die benadering kunnen we ook gebruiken bij andere antibiotica en die kan ons helpen nieuwe te vinden met een andere werkwijzen. We vonden bij dit onderzoek een antibioticum dat werkte volgens een totaal ander mechanisme. Later ontdekten we er meer in dezelfde familie.” Wordt waarschijnlijk vervolgd.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.