Hersencapaciteit lijkt te verhogen

hersencapaciteit (kunst)Het lijkt er op dat het mogelijk is de opslagcapaciteit van de hersens te vergroten door de productie te verlagen van het eiwit aangeduid met FXR1P. Dit eiwit zou de vorming van bepaalde moleculen blokkeren die nodig zijn voor het opslaan van ervaringen.

Onderzoek aan de McGill-universiteit (Can) heeft een molecuul opgeleverd dat de informatieverwerking door de hersens zou afremmen. Als de productie van dat molecuul wordt geblokkeerd, dan zou de hersencapaciteit verbeteren, zo denken de onderzoekers. “Eerder onderzoek had laten zien dat de productie van nieuwe moleculen nodig is om herinneringen op te slaan in de hersens. Als je de productie van deze moleculen verstoort dan worden er geen nieuwe ervaringen vastgelegd”, zegt neuroloog Keith Murai. “Volgens ons onderzoek is er een sleuteleiwit dat de productie van die moleculen beperkt. Als de productie  van dat eiwit wordt onderdrukt, dan zijn de hersens in staat om meer informatie op te slaan.”
Murai en medeonderzoekers gebruikten voor hun onderzoek muizen. Ze keken bij die beestjes hoe de verbindingen tussen de hersencellen veranderden bij het vastleggen van ervaringen. Het bleek dat een eiwit, FXR1P (afko voor Fragile X Related Protein 1), verantwoordelijk is voor het onderdrukken van de productie van moleculen die nodig zijn om informatie vast te leggen. Als FXR1P werd verwijderd uit sommige delen van de muizenhersentjes, dan werden die bewuste moleculen aangemaakt waarmee de verbindingen tussen hersencellen worden versterkt. Dat zou betekenen dat het geheugen van de muisjes was verbeterd.
“Die rol van FXR1P was verrassend”, zegt Murray. “Tot nu toe had niemand een rol van deze regulator kunnen ontdekken in de hersens. Wij ontdekten een nieuwe route die rechtstreeks regelt hoe informatie wordt opgeslagen en mogelijk heeft dat ook zijn nut bij het beter begrijpen en behandelen van hersenziektes. Als we de stoffen kunnen ontdekken die het ‘remvermogen’ van FXR1P beïnvloeden, dan zijn we misschien ook in staat om de hoeveelheid hersenactiviteit of -plasticiteit te veranderen. In autisme, bijvoorbeeld, zouden we de hersenactiviteit  willen verlagen en bij Alzheimer juist verhogen. Door FXR1P te sturen zouden we op den duur misschien geheugenvorming en herinnering kunnen verbeteren en zo de kwaliteit van het leven kunnen verbeteren van mensen die aan die ziektes lijden.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.