Er lijken drie ziektes van Alzheimer te zijn

Alzheimer-hersens

Een opname van een door Alzheimer aangetast brein

Volgens onderzoekers van de universiteit van Californië in Los Angeles is de ziekte van Alzheimer niet een ziekte, maar een verzameling van drie onderscheidbare ziektes, waarvan een type,  het corticale (betrekking hebbend op de cortex oftewel hersenschors), een fundamenteel andere ziekte is dan de twee andere vormen. De vinding zou van invloed kunnen zijn op het, omvangrijke, onderzoek naar mechanismes van de ziekte(s) en de remedies.
“Al jaren bestaan er vermoedens dat Alzheimer een verzameling van verschillende ziektes is, omdat de verschijnselen zo persoonsgebonden zijn”, zegt onderzoeker Dale Bredesen. “Als we verder gaan dan de gebruikelijke tests, dan vinden we drie duidelijk verschillende subtypes. Dat zou kunnen betekenen dat de beste behandeling voor de verschillende types ook anders is, er zouden verschillende oorzaken kunnen zijn en het zou voor de toekomstige klinische proeven nuttig zijn die specifieke groepen apart te bestuderen.” De types die de onderzoekers uit Californië onderscheiden is het ontstekingstype, waarbij, bijvoorbeeld, de albumine/globuline-verhouding toeneemt, het nietontstekingstype waarbij stofwisselingsstoornissen optreden en het corticale type, dat relatief jonge mensen treft en waarbij de aandoening grotere delen van de hersens aantasten dan de andere twee types. Dat laatste type lijkt in het begin van het ziekteproces het geheugen nog niet aan te tasten, maar wel de taalvaardigheden. De ziekte wordt vaak verkeerd gediagnostiseerd en komt voor bij mensen die geen genen hebben die met Alzheimer geassocieerd worden. Ook is bij dit type een zinktekort van belang.
Er is nog steeds geen effectief medicijn tegen Alzheimer. Ook is nog steeds duister wat de ziekte veroorzaakt. In 2014 liet Bredesen zien dat leefstijl, oefening en voeding invloed hebben op de stofwisseling. Bij negen van tien patiënten met beginnende Alzheimer werd de achteruitgang gekeerd. Dat is hoopgevend, maar zo’n groep is wel erg klein om daar uitspraken aan te verbinden, zeker als je dan bedenkt dat die ziekte nog een moet worden onderverdeeld in drieën. De onderzoekers kwamen tot de conclusie op basis van een analyse van de resultaten van vorig jaar.
De vinding zou de bestrijding van Alzheimer effectiever kunnen maken. Iets soortgelijks heeft zich voorgedaan bij het kankeronderzoek. Door het genoom uit te lezen van kankercellen van een patiënt ontstaat er meer begrip over het ontstaan en de groei van de kankergezwellen. Bredesen: “Bij Alzheimer is er geen tumor om een biopsie van te nemen. De benadering die wij hebben gebruikt is te kijken naar de onderliggende stofwisseling van het ziekteproces.” De onderzoekers willen nu proberen uit te zoeken of de drie types verschillende oorzaken hebben en of ze verschillend reageren op een bepaalde therapie.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.