Militairen VS mikken op cyborgs

'Cyborg' Kevin Warwick met robothand

‘Cyborg’ Kevin Warwick met robothand

Voor veel mensen is de cyborg (een cybernetisch organisme) nog een gruwel, die kruising tussen mens en machine, maar de vraag is hoe lang het nog duurt dat de mens vrijwillig allerlei elektronica laat impanteren? De Amerikaanse militaire onderzoekers zijn wel ‘brood’ in die verbinding tussen mens en machine, zo meldt de Britse krant the Guardian.De Amerikaanse militaire onderzoeksorganisatie Darpa heeft plannen bekendgemaakt om een implanteerbaar hersenraakvlak (NESD) te ontwikkelen, waarmee de persoon in kwestie is te verbinden met elektronica. Mens/machine-raakvlakken zijn niet nieuw als onderzoeksthema. Jaren geleden sprak ik de Engelse hoogleraar Kevin Warwick die zich chips had laten injecteren, ik dacht bij wijze van toegangspas voor zijn lab. Koeien, honden en ook discobezoekers lieten zich of moesten zich chips laten implanteren. Daarbij ging het vooral om het vaststellen van de identiteit, maar je kunt de reikwijdte van de geïmplanteerde chip natuurlijk vergroten. Hier hebben we het over een verbinding tussen hersens en computer. Dat gaat toch wel een stukje verder.
“Tegenwoordige hersen/computer-raakvlakken lijken op twee supercomputers die met elkaar communiceren via een oud 300-baud-modem (1 baud is 1 bit/s; as)”, zegt NESD-onderzoeksleider Philip Alvelda (filmpje). “Stel je voor dat we de mogelijkheden vinden om het kanaal tussen het menselijk brein en de moderne elektronica helemaal op te zetten.”
Bij een hersen/elektronica-raakvlak wordt momenteel een aantal hersencellen, zo’n 100 tot 1000, verbonden met een machine. Darpa wil die techniek verfijnen. Dat zou de communicatie tussen mens en machine verbeteren en vooral versnellen. De militaire onderzoekers denken aan toepassingsgebieden als neurowetenschappen, synthetische biologie, laagvermogenelektronica, fotonica en medische toepassingen. Het zou ook een uitstekende basis zijn voor het creëren van hoogintelligente robotsoldaten, zeg ik er dan bij. Wat moeten militaire onderzoekers met medische toepassingen of denken ze aan bionische ogen voor soldaten die in de strijd (of kazerne) hun gezichtsvermogen zijn kwijtgeraakt? Het NESD-programma heeft banden met het grote hersenonderzoekprogramma BRAIN dat Barrack Obama in 2013 heeft gelanceerd.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.