Straalstroom niet ‘golviger’ door opwarming Noordpool

Meanderende straalstroom

De meanderende straalstroom (afb: NASA/Schindler)

Volgens onderzoekers¬† van de universiteit van Exter (Eng) is de straalstroom boven het Noordpoolgebied de laatste decennia niet ‘golviger’ geworden door de snelle opwarming.
De verzwakking van die straalstroom, een min of meer vast windpatroon in de hogere luchtlagen boven de Noordpool, is wel aangevoerd voor het hogere opwarmingstempo op de Noordpool. De conditie van de straalstroom zou ook te maken kunnen hebben met uitzonderlijke weersomstandigheden op het noordelijke deel van het noordelijke halfrond. Dat windpatroon zou voorkomen dat het daar al te koud wordt, maar tevens ook de warme luchtstromen naar de Noordpool afzwakken. Russell Blackport, James Screen en medeonderzoekers zouden geen sterker meanderende straalstroom hebben kunnen ontdekken in hun modelsimulaties.

De verandering van de golven in de straalstroom zou er voor kunnen zorgen dat er uitzonderlijke kou naar het zuiden zou kunnen afzakken. Dat lijkt in ieder geval de laatste veertig jaar niet het geval te zijn, hebben de onderzoekers aannemelijk gemaakt. Er is wel enige tijd sprake van geweest in de herfst en zomer, maar de ontwikkeling is de laatste jaren weer ‘teruggedraaid’ ondanks de versterkte opwarming van de Noordpool, aldus de onderzoekers. Er is volgens de onderzoekers dan ook geen (direct) verband tussen de opwarming en het golfpatroon van de straalstroom

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.