Mobiel ‘verslindt’ zeldzame grondstoffen

Mobiele tefoon vreet metaalerts

iPhone 4S uit 2011: voor elk toestel moest 10 tot 15 kg metaalerts gedolven worden (afb: Apple)

Om een iPhone 4S te maken, een model uit 2011, moest zo’n 15 kg aan minerale ertsen gewonnen worden, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Plymouth. We praten dan over edelmetalen en metalen als ijzer en koper maar ook over zeldzame aarden.
Onderzoekers Arjan Dijkstra en Colin Wilkins wilden weten hoeveel minerale grondstoffen er nodig zijn voor een mobiele telefoon. Ze kozen voor een wat ouder iPhone model (vanwege het geld?). Ze vermaalden het toestel en verwijderden de kunststofonderdelen met behulp van een sterke oxidant. Het restant werd verhit tot 500°C waarna een zuur werd toegevoegd. Het resultaat van dit ouderwetse scheikundige handwerk werd vervolgens geanalyseerd met behulp van een massaspectrometer.
Het bleek dat de telefoon bestond uit een groot aantal metalen: uit, onder meer, 33 gram ijzer, 13 gram silicium, 7 gram chroom. De telefoon bevatte 90 mg zilver en 36 mg goud. Daarnaast nog eens 0,9 g wolfraam, 70 mg kobalt en 70 mg molybdeen. Wat de zeldzame aarden betreft vonden de onderzoekers 160 mg neodymium, 30 mg praseodymium.

15 kg erts

Dat lijken kleine hoeveelheden, maar als je kijkt naar de hoeveelheid erts die daarvoor gewonnen moeten worden dan wordt duidelijk wat onze telefoon de aarde kost. Voor die hoeveelheden moet tussen de 10 en 15 kg erts worden gewonnen, berekenden. Om die hoeveelheid goud te winnen moet je maar liefst 7 kg hoogwaardig goudhoudend mineraal delven. Voor het gebruikte koper is ten minste 1 kg kopererts nodig, 750 g erts voor de hoeveelheid wolfraam en 200 gram nikkelerts voor de hoeveelheid nikkel die in deze iPhone is gebruikt.

En dan te bedenken dat dit acht jaar oude toestel in vergelijking met  de huidige telefoons klein is, stellen de onderzoekers. Of dat navenant meer zeldzame (en minder zeldzame) metalen vergt is nog maar even de vraag (tenminste voor mij). Het grote probleem is volgens de onderzoekers dat grondstoffen als wolfraam en kobalt gedolven worden in politiek onstabiele landen (vooral Congo).
Elk jaar worden er zo’n 1,4 miljard telefoons gemaakt en de fabrikanten doen er alles aan om de consumenten steeds weer te verleiden de nieuwste merken te kopen, die, zoals gezegd, ook steeds weer groter zijn.
Bedrijven beweren dat ze steeds meer van uitgediende toestellen kringlopen, maar ik zou die cijfers wel eens willen zien. Ik schat dat een groot deel van de toestellen die niet meer gebruikt worden in laden verdwijnt of gewoon op de vuilnishoop. 1,4 miljard maal, laten we coulant zijn, 10 kg minerale ertsen is 14 miljoen ton erts die gedolven moet worden voor alleen telefoons. Per jaar. De mens plundert op vele manieren de aarde…

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.