Een ki-systeem ‘leest’ je gedachten op basis van EEG’s

Stephen Hawking

Stephen Hawking kon niet veel meer met zijn lijf, maar had geen ki nodig om zijn gedachten over te brengen

Finse onderzoekers hebben een systeem ontwotrpen dat de gezichten die vrijwilligers in hun hoofd moesten vormen (als opdracht) met behulp van kunstmatige intelligentie heeft omgezet in tekeningen. Daarvoor baseerde dat ki-systeem zich louter op de elektroencefalogrammen (EEG’s) van de proefpersoon. In 83% kwam de ki-tekening en de opdracht overeen.
Of dat ki-systeem werkelijk gedachten kan lezen is nog maar de vraag. Het algoritme mocht eerst oefenen om EEG’s te koppelen aan beelden (?). Dat gebeurde terwijl de vrijwilligers honderden plaatjes van gezichten kregen te zien terwijl er een EEG werd gemaakt. Toen het leerproces van het algoritme eenmaal achter de rug was werd de proefpersonen gevraagd om een gezicht in gedachte te nemen dat, bijvoorbeeld, lacht of van een ouder iemand.
Vervolgens kregen ze weer (nu snel) de honderden plaatjes te zien (nog steeds die vrijwilligers, dus). Op basis van het EEG bepaalde het neurale netwerk (het ki-algoritme) waar de proefpersoon naar gezocht heeft (overeenkomstig de opdracht) en tekende een gezicht. In 83% kwamen de trekken daarvan overeen met het ‘opgedragen’ gezicht.

Geen gedachten lezen

Dat heeft natuurlijk niet zo veel te maken met gedachten lezen, maar eerder met de notie dat een proefpersoon net iets meer aandacht schenkt aan een gezicht dat overeenkomt met de opdracht dan aan de andere gezichten (denk ik =as). Dat is dan in de EEG’s te lezen en niet zo zeer hoet het plaatje er uit zou moeten zien (denk ik, nog steeds; as).

De onderzoekers hopen dat de techniek ooit gebruikt zal kunnen worden om schetsen te maken die gebaseerd zijn op gedachten. Misschien wel, ooit, maar ik vrees voor ze dat dat nog heel lang zal duren. Bovendien: welk nut heeft dat? De bekende natuurkundige en ki-criticus Stephen Hawking kon niet veel, maar wel communiceren met de buitenwereld. Daar kwam wel techniek maar geen neuraal netwerk aan te pas.
De onderzoekers hopen ook dat hun techniek bijdraagt aan de kennis over hersens en de processen die zich daar afspelen.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.