China wil in 2060 ‘klimaatneutraal’ zijn

Rokende schoorstenen van staalfabrieken in Qian'an in Noord-China

Rokende schoorstenen van staalfabrieken in Qian’an in Noord-China (foto: dpa)

China wil in 2060 ‘klimaatneutraal’ zijn. De mededeling kan worden gezien als uitdaging (of misschien wel provocatie) van de Amerikaanse president Trump, die hardnekkig blijft beweren dat er van een door de mens veroorzaakte klimaatverandering geen sprake is. Daarbij grijpt de sukkel elke sneeuwbui aan om zijn gelijk te halen. Overigens zal China dan wel alle zeilen bij moeten zetten. Het land leunt momenteel nog zeer zwaar op steenkool als energiebron.
China’s leider voor het leven Jinping Xi stelt dat het land in 2060 ‘klimaatneutraal’ wil zijn. Dat betekent dat het land per saldo geen broeikasgassen meer uitstoot. De uitstoot daarvan zal in 2030 zijn top moeten bereiken en dan in 30 jaar naar nul moeten gaan. Hij bracht de videoboodschap voorafgaand aan het algemeen debat van de VN-vergadering.

Daarmee heeft het gigantische land, waar zo’n kwart van de wereldbevolking leeft, een jaartal vastgesteld voor een belangrijke klimaatdoelstelling. De EU heeft tot doel in 2050 per saldo geen broeikasgassen meer te produceren. Alle landen die het klimaatakkoord van Parijs in 2015 hebben getekend is gevraagd voor de komende klimaatbijeenkomst in november 2021 met ambitieuzere klimaatdoelen te komen. China heeft overigens vorig jaar nog stevig ge├»nvesteerd in kolencentrales. Het zal nog een hele klus worden om de doelstelling te bereiken. Te hopen valt dat Trump niet herkozen wordt. Hij is de drijvende kracht achter de terugtrekking uit het klimaatakkoord. Overigens schijnt dat wel de schuld van zijn voorganger te zijn geweest. Obama heeft het akkoord niet volledig laten goedkeuren door het Amerikaanse parlement (de senaat was nog niet om ratificatie gevraagd), waardoor Trump de opzegging in principe per decreet kon afhandelen. Bepaald slordig van Obama (om het mild te houden).

Bron: der Spiegel

1 gedachte op “China wil in 2060 ‘klimaatneutraal’ zijn

  1. Pingback: China's gevecht voor schonere lucht blijkt slecht voor het klimaat - Geleerd uitschotGeleerd uitschot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.