Ex-profvoetballers grotere kans op dementie

Jeff Astle West Bromwich ALbion

Jeff Astle stierf in 2002 op 59-jarige leeftijd aan een hersenziekte (afb: WikiMedia Commons)

Voormalige beroepsvoetballers in Schotland hebben een drieënhalf keer zo grote kans om dement te worden dan de doorsnee-bewoners. Ze hebben daarentegen een kleinere kans op hartziektes en bepaalde kankertypen zoals longkanker.  Dat berekenden onderzoekers van de universiteit van Glasgow op basis van de overlijdensgegevens van ruim 7600 Schotse profvoetballers die tussen 1900 en 1976 actief waren geweest en van 23 000 andere overleden Schotten. De studie werd opgezet nadat de voormalige aanvaller van West Bromwich Albion Jeffrey Astle, die overleed nadat hij in zijn loopbaan herhaald herenletsel had opgelopen.
Het onderzoek werd geleid door neuropatholoog William Stewart. Volgens hem had een voetballer een vijf keer grotere kans om Alzheimer te krijgen, een vier keer grotere kans om een motorneuronziekte te krijgen, een twee keer zo grote kans op Parkinson in vergelijking met de gehele bevolking. Daar staat tegenover dat ze minder kans hebben te overlijden aan een hartziekte of aan bepaalde soorten kanker, zoals longkanker.
Volgens Stewart is het het grootste onderzoek in zijn soort. Het gaat hem er nu om te achterhalen waardoor die verschillen zijn ontstaan.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.