Gastanker doorkruist Noordpoolgebied zonder ijsbreker

De Russische gastanker Christophe de Margerie

De Russische gastanker Christophe de Margerie (afb: SovKomFlot)

Een Russische tanker Christophe de Margerie heeft in slechts negentien dagen aardgas van Noorwegen naar Zuid-Korea gebracht, een nieuw record. De reis ging via het Noordpoolgebied zonder dat daar een ijsbreker aan te pas is gekomen.
Afsteken via de Noordpool scheelt zo’n tienduizend kilometer. Normaal gesproken zou de Russische gastanker via het Suezkanaal naar Zuid-Korea zijn gevaren. Al langer praten de reders er over of de route via de Noorpool loont. Nu heeft de tanker dat aangetoond. Die had slecht zeseneenhalve dag nodig voor de Noordpooloversteek.

De Christophe de Margerie is een van de grootste ijsbrekende schepen ter wereld. Het is gebouwd voor een vaart door de Arctica. Met de versterkte romp en een speciale boegvorm kan het schip zich door 1,2 m dik ijs een weg banen. Het Russische staatsbedrijf Sovkomflot is van plan het schip het hele jaar door via de Noordpool te laten reizen, ook in de winter.
Eind december heeft de Russische ijsbreker Waigatsj een record geboekt door de reis door het Noordpoolgebied in zeveneneenhalve dag af te leggen. Dat is mogelijk door grotere stukken open water en relatief dun ijs, vertelde de kapitein destijds. Ook de Zweedse ijsbreker Tor Viking doorkruiste in december 2015 het Noordpoolgebied zonder hulp.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.