EU-vergunning omstreden glyfosaat verlengd

Glyfosaat-Monsanto Roundup

Monsanto was de eerste met zijn Roundup (OpRuimen)


De Europese Commissie gaat  de vergunning voor de omstreden onkruidverdelger glyfosaat met achttien maanden verlengen. Dat heeft eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis meegedeeld na afloop van een bijeenkomst van de Europese landbouwministers in Luxemburg. De EC mag deze beslissing kennelijk nemen nadat de gezamenlijke landbouwministers het niet eens konden worden.
De vergunning van glyfosaat verstrijkt eind deze maand. De Commissie probeerde al maandenlang om het veelgebruikte basisproduct in onkruidverdelgers opnieuw te vergunnen – eerst voor vijftien jaar, nadien voor kortere periodes – maar vond nooit voldoende steun onder de lidstaten.  “De Europese Commissie zal haar wettelijke verplichtingen naleven. We hebben een deadline op 30 juni. De Commissie zal dus een verlenging van de vergunning met achttien maanden goedkeuren”, zo bevestigde Andriukaitis.
Binnen achttien maanden zal het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (EACS) een advies uitbrengen over de risico’s van glyfosaat voor de volksgezondheid. Eerder oordeelde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EAvV) dat glyfosaat niet kankerverwekkend is. Milieuorganisaties betwisten dit en betogen dat de Commissie het voorzorgsprincipe in acht moet nemen en het basisproduct van de Europese markt moet weren. In Nederland wordt al jaren gebakkeleid  over het verbieden van glyfosaat.

Bron: de Standaard

1 thought on “EU-vergunning omstreden glyfosaat verlengd

  1. Pingback: Monsanto beticht van stelen persoonsgegevens in Frankrijk - Niks te verbergenNiks te verbergen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.