Het is bewezen: geklooi met mobiel leidt af

Mobiele wandelaars

Helaas lopen de bellende wandelaars (vierdaagse Nijmegen) niet.

Het jongere volk zeker, maar steeds vaker ook ouderen lopen constant te klooien met hun mobiel. Getelefoneerd wordt er zelden meer, zeker niet door de jongeren. In het verkeer zou dat geklooi verboden moeten worden, want het is nu wetenschappelijk bewezen: klooien met een mobiel leidt af.  Als ze lopen gaan mensen licht zwalken, bijvoorbeeld, omdat de aandacht elders is. Achter het stuur geldt dat ook, alleen zijn daar de gevolgen ernstiger. Overigens hebben de studentonderzoekers alleen maar naar voetgangers gekeken.

In Nederland wil de overheid er niet aan om fietsers het geklooi met hun telefoon te verbieden. Dat zou moeilijk te handhaven zijn. De Britse en Amerikaanse onderzoekers hebben gekeken hoe voetgangers zich gedroegen als ze aan het sms-en of whatsappen waren terwijl ze liepen. Conrad Earnest, een echte wetenschapper en begeleider van de studenten, van de Texas A&M-universiteit c.s. zagen dat de ‘klooiers’ langzamer gingen lopen. Ze botsten overigens niet vaker tegen hindernissen of andere mensen aan dan de niet-klooiers. De dertig proefpersonen moesten drie keer een parcours lopen. Een keer zonder meer, een keer onder het beantwoorden van een sms en een keer met sms-en en het oplossen van een vraagstuk. Er waren op het parcours wat hindernissen gemaakt zoals ongelijke tegels, een verkeersbord of poppen die mensen moesten voorstellen. Het resultaat zal niet verbazen: zonder afleiding liepen de proefpersonen het snelst en de afstand tussen voet en hindernis was het kleinst. Dat veranderde met de activiteit onderweg. Zonder afleiding werd het parcours in 19 seconden gelopen, met in 24, 25 seconden. De bezige voetgangers liepen nergens tegen op, maar dat kan te maken hebben met de voorkennis: ze wisten dat ze aan een proef meededen.

Overigens was dt een studentenonderzoek, waarvan de vraag kan zijn wat de wetenschappelijke waarde is. Het artikel over het onderzoek is overigens wel in een redelijk gerenomeerd tijdschrift verschenen: het ‘open’ PLOS. Daar moet dus wel iets van kloppen, denk je dan. Een eerdere studie heeft laten zien dat mensen die telefoneren zoiets opmerkelijks missen als een clown op een eenwieler. Befaamd is natuurlijk het onderzoek waarbij studenten bij een baskerbalwedstrijden scores moesten tellen en daardoor een als aap verklede man op het veld misten. Earnest denkt dat je van mensen niet kan verwachten dat ze het sms-en onder het lopen laten. Alleen het belangrijkste. Tja, tegenwoordig schijnt alles vreselijk belangrijk te zijn dat geen uitstel duldt (zegt deze ouwe brombeer). Gewoon je mobiel thuislaten is ook een mogelijkheid. Er zijn tijden geweest dat die dingen niet bestonden, Heus waar.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.