Dementie zou met 40% kunnen worden teruggedrongen

Volgens een onderzoek uitgevoerd in een project van het wetenschappelijkve tijdschrift the Lancet zou ten minste 40% van het aantal gevallen van dementie kunnen worden vermeden of uitgesteld door rekening te houden met twaalf risicofactoren. Dat zijn er drie meer dan de vorige aanbeveling van onderzoekers.

De drie toegevoegde risicofactoren zijn: overmatig alcoholgebruik en hoofdletsel op middelbare leeftijd en blootstelling aan luchtvervuiling op latere leeftijd. Daarnaast zijn er dus negen aanbevelingen voor beleidsmakers en individuele personen om het risico te verkleinen te gaan dementeren. Daarbij gaat het om onderwijs aan kinderen, vermindering van alcoholgebruik, voorkoming van hoofdletsel, het gebruik van gehoorapparaten, het afschermen van het gehoor tegen herrie en het verbeteren van luchtkwaliteit
De onderzoekers schatten de effecten van die maatregelen hoog in, vooral in landen met lage of middeninkomens, waar tweederde van het aantal dementiegevallen zich voordoet.
Gezamenlijk zijn de drie nieuw toegevoegde risicofactoren goed voor 6% van het aantal gevallen waarvan hoofdletsel op middelbare leeftijd de helft van voor zijn rekening neemt, zo stellen de onderzoekers. De andere negen factoren zouden voor 34% van het aantal dementiegevallen verantwoordelijk zijn. De drie grootste risicofactoren zijn te weinig onderwijs voor kinderen, gehoorverlies op middelbare leeftijd en roken op latere leeftijd (7%, 8% en 5% achtereenvolgens).
Het onderzoek is uitgevoerd door 28 vooraanstaande dementiedeskundigen. Die roepen overheden op zich actief in te zetten voor het voorkomen van dementie. Op het ogenblik telt de wereld zo’n 50 miljoen dementerenden. De verwachting is dat dat aantal in 2050 zal zijn gestegen tot 150 miljoen, vooral in landen met lage en middeninkomens.
In sommige landen is het aantal dementerenden gedaald, waarschijnlijk door verbetering in het onderwijs, de voeding, gezondheidszorg en leefgewoontes. Volgens de deskundigen toont dat hun ‘gelijk’ aan om aandacht te schenken aan de risicofactoren.

Aanbevelingen

De onderzoekers komen met negen aanbevelingen voor overheden en individuen.
– Houd je bloeddruk (bovendruk) onder de 130 mm Hg vanaf je veertigste
– Gebruik gehoorapparaten als je die nodig hebt en bescherm je oren tegen herrie
– Vermijdt blootstelling aan luchtvervuiling (en dus ook meeroken)
– Vermijd hoofdletsel
– Drink minder dan 21 alcoholeenheden per week
– Stop met roken en moedig iedereen aan dat te doen
– Zorg dat kinderen naar basis- en voortgezet onderwijs gaan
– Zorg voor zo veel mogelijk beweging, ook op latere leeftijd
– Voorkom vetzucht en suikerziekte

Het effect van die negen risicofactoren was volgens de deskundigen niet in alle werelddelen hetzelfde. Gemiddeld was dat dus 34%. In China zou dat 40% kunnen zijn, in India 41% en in Latijns-Amerika zelfs 56%. Die cijfers zouden volgens de onderzoekers wel eens hoger kunnen liggen, aangezien ze de zaken conservatief (voorzichtig) hebben ingeschat. Het meeste onderzoek naar dementie is gedaan in rijke landen.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.