40% Belgisch patiënten begrijpt arts niet

Huisarts en patiënt

Huisarts vaak lastig te volgen

Uit een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen kwam naar voor dat vier van de tien Belgen toegeeft niet altijd alles volledig begrijpen van hun ziekte en de behandeling die ze moeten volgen. Volgens 17% van de ruim 1000 ondervraagde Belgen, gebruikt hun dokter zelfs veel te moeilijke woorden.
Die uitkomst is een tikje zorgelijk. “Doordat ze hun huisarts niet goed begrijpen, volgen ze de raadgevingen niet altijd correct op of ze nemen hun medicatie niet op de juiste manier”, zegt Ann Ceuppens, directeur van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Uit de studie blijkt dat deze mensen maar liefst twee keer zo vaak zouden ‘vergeten’ om hun geneesmiddelen (regelmatig) in te nemen en ze zouden ook minder goed de levensstijladviezen opvolgen die ze van hun arts krijgen.
Huisartsen en zorgverstrekkers in het algemeen moeten dus meer moeite doen om begrijpelijker te praten. Medisch jargon is uit den boze en ze moeten goed kijken welke patiënt voor hen zit en zich aan hem of haar aanpassen.Dat is niet in een paar uur te leren, denkt Ceuppens. De verantwoordelijkheid ligt dus niet uitsluitend bij de huisartsen, ook het onderwijs, de overheid en de ziekenfondsen kunnen hun steentje bijdragen. “Iedereen weet al lang dat het een probleem is, nu is het tijd voor actie, op alle niveaus”, zegt Ceuppens.

Bron: De Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.