Oorlog tegen Terreur vernietigt bijna 1 miljoen levens

moorddroons

De Amerikanen gebruiken al jaren droons om mensen op afstand zonder enige vorm van proces te executeren

De door de VS uitgeroepen oorlog tegen terreur heeft in bijna twintig jaar aan bijna een miljoen mensen het leven gekost en heeft meer dan 7 biljoen euro gekost. Dat staat te lezen in een rapport van het Cost of War-project van de Brown-universiteit. In de (doorlopende) project wordt getracht de economische en menselijke gevolgen van deze onorthodoxe oorlog (die vijand is nader te bepalen) vast te stellen na de aanvallen van IS op 11 september 2001 in New York.
Volgens het jongste verslag zouden er in die oorlog tussen de 897 000 en 929 000 mensen zijn gedood. Daarbij ging het om 387 000 burgers, 207 000 leden van nationale legers en politiediensten, 301 000 mensen die worden aangeduid met oppositiestrijders. Ook zouden zo’n 15 000 Amerikanen en een even groot aantal bij bondgenoten in de strijd zijn gebleven eveneals honderden journalisten en hulpmedewerkers.

In deze telling zijn alleen de mensen meegeteld die direct door geweld zijn overleden/gesneuveld en niet de mensen die indirect door de ‘vage’ oorlog het leven lieten, door honger, onbehandelde ziektes of verwondingen die het gevolg zijn geweest van deze oorlog. Ook stellen de samenstellers dat wat geschaard wordt onder de ‘oppositiestrijders’ ook gewone burgers kunnen zijn geweest. De Amerikanen duiden mannelijke doden van boven de 18 al gauw aan als ’terroristen’, tenzij anders bewezen is.
Zo hebben ‘bestuurders’ van moorddroons, die vanuit de VS op (grote) afstand mensen doden, aangegeven dat iedereen die een walkie-talkie in zijn handen heeft of militaire kleding draagt gedood mag worden. Die droonmoorden vormen een schandaal van de eerste orde waarover maar weinig mensen zich druk (lijken) te maken. Daarbij worden, zonder enige vorm van proces, mensen op gezag van de Amerikaanse president vermoord.

Bedroevend resultaat

Al die oorlogen in, vooral, het Midden-Oosten en Azië hebben bedroevend weinig resultaat opgeleverd. “Wat hebben we bereikt na twintig jaar”, vraagt projectleider Stephanie Savell vraagt zich af. Bedroevend weinig. Met de staart tussen de benen zijn de Amerikanen en bondgenoten uit Afghanistan vertrokken en hebben de taliban de zaak (weer) overgenomen.

Verloren hebben de mensen die in de strijdgebieden wonen: de Syriërs, Irakezen, Afghanen, Lybiërs en Somaliërs. Ook de democratie en de rechtstaat zijn er bekaaid vanaf gekomen. Hoe is het mogelijk dat een natie die zich de beste democratie van de wereld noemt (de VS) zelf zo de regels voor democratie en de rechtstaat aan haar laars heeft gelapt, zonder dat andere democratieën (dan dan kijk ik vooral naar Europa) daartegen in het geweer zijn gekomen?

Bron: the Intercept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.