Zelfbewusten zijn niet accurater dan twijfelaars

Loesje: TwijfelaarsJe hebt van die mensen die zonder een of andere vorm van twijfel zaken beweren terwijl anderen vaker twijfelen. Die zelfbewusten zouden niet vaker gelijk hebben dan de twijfelaars, zo zou zijn gebleken uit onderzoek van Wojtek Zajkowski, tegenwoordig bij RIKEN in Japan, en collega’s in Polen.
Zelfbewuste snelle beslissers zouden actiegericht zijn en twijfelaars toestandgericht. Zajkowski: “Het enige verschil is dat hun zelfvertrouwen verschilde. Toestandgerichte mensen zijn net zo goed en snel in het maken van beslissingen als actiegerichte mensen.”
De 58 proefpersonen moesten een proef doen met twee onderdelen. In de eerste taak van het eerste onderdeel werden ze geconfronteerd met witte stippen die in een zwart vlak bewogen van links naar rechts e.o. Ze moesten beslissen of de meerderheid naar links of rechts bewoog. Bij de tweede taak moesten ze vage beelden van een huis of een gezicht zien thuis te brengen.
Bij het tweede onderdeel werd gevraagd naar hun voorkeuren bij beelden van versnaperingen en vervolgens welke van de twee beelden groter waren of welke van de twee ze verkozen. Elke keer werd gevraagd hoe zeker ze waren van hun keuze.
Naast het analyseren van de uitkomsten gebruikten onderzoekers rekenmodellen om processen zichtbaar te maken die niet direct waarneembaar zijn zoals hoe snel mensen informatie verwerken of hoeveel bewijs ze nodig hebben om tot een beslissing te komen. De twijfelaars worstelden vaak met het bereiken van hun doelen en waren niet zo zeker van zichzelf. Volgens Zajkowski kan dat ze ontmoedigen bij het leren van een examen of het aanleren van nieuwe vaardigheid, maar dat is onterecht als de uitslag van dit onderzoek klopt.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.