Zeeijs Zuidpool verdwijnt razendsnel, waarom is duister

Omvang zeeijs Antarctica

Het zeeijsoppervlak is na jaren groei plots sterk gekrompen (opp. in km2) (afb: New Scientist)

Decennialang is het zeeijs rond Antarctica aangegroeid, maar die ‘winst’ is tussen 2014 en 2017 geheel verdwenen, zo blijkt uit bestudering van satellietbeelden. Het is onduidelijk waardoor die plotse omslag teweeg wordt gebracht. Het zeeijsoppervlak rond Antarctica is in 40 jaar niet zo klein geweest. Er is meer zeeijs verdwenen dan landijs in die 40 jaar.
“Dat is nogal verbazingwekkend”, zegt NASA-onderzoekster Claire Parkinson die de analyse (mede) heeft uitgevoerd. “We hebben zo’n achteruitgang niet eerder op aarde gezien.”
Toch willen Parkinson en haar medeonderzoeksters niet meteen de aardopwarming als oorzaak aanwijzen. Parkison stelt dat in de jaren 70 de omvang van het zeeijs rond Antarctica ook sterk verminderde, maar die achteruitgang werd gevolgd door groei. “Ook deze achteruitgang zou kunnen worden gevolgd door aangroei”, zegt ze. “Tussen 2017 en 2018 was er een lichte aangroei, maar de omvang van het zeeijs is sindsdien weer verminderd en ligt nu bijna op het laagste punt in deze tijd van het jaar.”
De teruggang kan natuurlijke oorzaken hebben, bijvoorbeeld door verandering van de windpatronen, stelt Mark Serreze van het Amerikaanse sneeuw- en ijsinstituut. “Het is nog te vroeg om te zeggen dat die achteruitgang een bewijs is van het begin van een langere periode ten gevolge van de aardopwarming.”

Winden, het gat in de ozonlaag en El Niño spelen allemaal een belangrijke rol in het proces van vorming en verdwijning van zeeijs. Anders dan op de Noordpool is het zeeijs rond Antarctica tientallen jaren gegroeid. Wetenschappers proberen een verklaring te vinden voor die plotse omslag.

Zeespiegel

Smelten van zeeijs draagt niet bij aan de stijging van de zeespiegel. Dat is makkelijk te zien als je het ijs in een beker met water laat smelten. Het heeft wel effect voor de fauna op en rond dat continent. Ook heeft het verdwijnen van zeeijs effect op de aardtemperatuur. IJs en sneeuw weerkaatsen zonne-energie terug de atmosfeer in hetgeen een koelend effect heeft. Volgens Parkinson is dat effect aanzienlijk.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.