Wikipedia beschermt zich tegen ‘broodschrijvers’

WikipediaDe Engelstalige Wikipedia heeft de profielen van 381 bijdragers geblokkeerd. Het gaat daarbij om mensen die voor geld artikelen schrijven voor de populaire webencyclopedie en die niet willen vertellen wie hun opdrachtgevers zijn. Het zou om een georganiseerde groep gaan die bepaalde artikelen in opdracht zouden hebben geactualiseerd, ongetwijfeld ter meerdere eer en glorie van de opdrachtgevers, zo berichtte de Engelse krant Independent woensdag . Ook zou er chantage zijn gepleegd.

Het ging de broodschrijvers om bedrijven en personen waarvan de artikelen niet waren geaccepteerd omdat ze te reclameachtig waren. Vervolgens kon een ‘medewerker’ van Wikipedia zich melden, die, tegen betaling, aanpassing van het artikel zou verzorgen à raison van honderden ponden per artikel. Soms werd zelfs een maandelijkse afdracht ‘bedongen’. Wikimedia, de moederorganisatie van de encylopedie, deelde maandag mee dat de profielen van de betrokken broodschrijvers bij Wikipedia waren geblokkeerd, nadat er maanden onderzoek was gedaan. Er zouden ruim 200 artikelen zijn gewist. Daarbij gaat het om bedrijven, ondernemers en kunstenaars.
De Wikipedia streeft er naar een zo objectief mogelijk beschrijving te geven in de artikelen. Iedereen kan in principe zo’n artikel schrijven of bewerken, maar dan moet de bijdrager (-ster) wel zijn/haar belangen bekend maken. Wikipedia heeft al vaker te kampen gehad met broodschrijvers. In oktober 2013 heeft zich al eens een dergelijke zaak voorgedaan, waarbij 250 bijdragers werden geblokkeerd. Toen zijn de regels zo veranderd dat de broodschrijvers hun opdrachtgevers moeten bekend maken.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.