Overdreven complimenten missen hun doel bij kinderen

Wilde rozen, Van Gogh

Wilde Rozen van Van Gogh

Kinderen die niet veel zelfvertrouwen hebben, zijn niet gebaat bij overdreven complimenten, zo heeft onderzoek van de Amerikaanse staatsuniversiteit van Ohio aannemelijk gemaakt. Er is al veel onderzoek gedaan naar de effecten van complimenten, maar het is voor het eerst dat onderzoekers hebben gekeken naar de effecten van overdreven complimenten op kinderen. Dan hebben we het over uitspraken als ‘Je bent het ongelooflijk goed’ in in plaats van ‘Je doet het goed’.
Onderzoekers rond Brad Bushman haalden hun wijsheid uit de gedragingen van 114 volwassenen (waarvan 88% moeders) met hun kinderen. De kinderen kregen een vragenlijst voorgelegd waarmee de onderzoekers konden achterhalen hoe het met het zelfvertrouwen van de kinderen gesteld was. Enkele dagen later deden de kinderen thuis een tijdgebonden wiskundig testje dat ze van hun ouders kregen. Het experiment werd op video vastgelegd. De onderzoekers telden op basis van de videobeelden hoe vaak ouders hun kind complimenteerden en stelden vast of die complimentjes overdreven waren of niet. Het bleek dat de ouders gemiddeld zes keer een compliment gaven, waarvan een kwart als overdreven bestempeld werd.
Uit het onderzoek bleek dat ouders sterker geneigd waren om overdreven complimenten te geven aan kinderen die weinig zelfvertrouwen hadden. “Ouders lijken te denken dat kinderen met weinig zelfvertrouwen extra lof nodig hebben om zich beter te voelen,” stelt Bushman. “Het is begrijpelijk dat ouders dat doen, maar wij ontdekten tijdens een ander experiment dat deze overdreven lof een averechts effect kan hebben.”

In een vervolgexperiment kregen 240 kinderen de opdracht om een tekening te maken naar het schilderij Wilde Rozen van Vincent van Gogh. Na afloop kwam er een zogenaamd professionele schilder langs om de werken te beoordelen. De kinderen kregen dan een briefje met overdreven complimenten, gewone complimenten of geen complimenten. Nadat de kinderen het briefje ontvangen hadden, kregen ze te horen dat ze nog een schilderij zouden gaan tekenen. De onderzoekers vertelden dat de kinderen zelf mochten kiezen tussen een gemakkelijk schilderij (“waar je weinig van leren kunt”) en een heel moeilijk schilderij (“waarbij je heel veel fouten zult maken, maar ook heel veel zult leren”). Kinderen met weinig zelfvertrouwen kozen nadat ze overdreven complimenten hadden gehad vaker het gemakkelijke schilderij. Kinderen met veel zelfvertrouwen kozen nadat ze overdreven complimenten hadden gehad juist vaker voor het moeilijke schilderij.
Het lijkt er op dat overdreven complimenten te veel druk op de schouders van kinderen met weinig zelfvertrouwen legt. “Als je een kind met weinig zelfvertrouwen vertelt dat het het ongelofelijk goed gedaan heeft, dan zal het wellicht denken dat het het altijd ongelofelijk goed moet doen. Deze kinderen maken zich zorgen over die nieuwe standaard en besluiten geen nieuwe uitdagingen aan te gaan.”, zegt mede-onderzoeker Ed Brummelman van de Universiteit van Utrecht. Dat is dan weer zo’n psychologenuitleg. Volgens Bushman zouden ouders hun neiging tot overdreven complimenteren moeten onderdrukken.

Bron: Scientias

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.