Spanje land met de beste gezondheid

Wereldgezondheid

Rijke landen in vooral Europa scoren in het hoogst (afb: Bloomberg)

Volgens een lijst die opgesteld is door Bloomberg is Spanje het gezondste land ter wereld. Het verdrong nr. 1 van twee jaar geleden Italië van de eerste plaats. Nederland staat op die lijst vijftiende, twee plaatsen lager dan twee jaar geleden. België is niet bij de eerste twintig te vinden.
Die lijst een optel- en aftreksom van gezonde en ongezonde kenmerken. Dan gaat het over sterftecijfers van diverse ziektes, levensverwachting, zuigelingensterfte, tabak- en alcoholgebruik, inentingsgraad en kwaliteit van lucht en water.  De gebruikte gegevens komen van de Wereldbank, de VN en de wereldgezondheidsorganisatie. Daarbij is de maximale score 100. Spanje behaalde 96,56, Nederland 85,86. België is op de 28ste plaats te vinden, de VS op de 35ste. Opvallend is dat van de bovenste twintig landen er dertien Europees zijn.
Het lijkt er op dat Spanje en Italië (nu tweede) hun hoge klassering te danken hebben aan het mediterrane dieet. Die zou mensen behoeden voor hart- en vaatklachten. Noord-Amerika zou laag op de lijst terecht zijn gekomen vanwege het aantal drugsdoden en zelfmoorden.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.