Kwallen gaan sneller met een gangmaker

Oorkwal

Oorkwal (afb: WIkiMedia Commons/Ecomare

Onderzoekers hebben kwallen voorzien van een soort hartgangmaker om hun basissnelheid te vergroten. Uiteindelijk bleken de kwallen zo’n drie keer harder te gaan dan de 2 cm/s die ze normaal bereiken. Het bleek dat dat de kwallen maar twee keer meer energie kosten. De proef is niet genomen om kwallen te treiteren, maar de onderzoekers denken dat kwallen, uitgerust met sensoren, ons veel over de toestand van de oceanen kunnen ‘vertellen’.
Wetenschappers zouden al tijden bezig zijn robotjes te maken die zich in het water bewegen op de kwallenwijze, maar die kunnen niet tippen aan de echte kwallen. Bovendien is de energievoorziening van zo’n robotje in de grote oceaan natuurlijk een probleem. Kwallen kennen dat probleem niet en dus, bedachten Nicole Xu en John Dabiri van de Amerikaanse Stanforduniversiteit, zouden we die kunnen inzetten.

Ze wilden eerst weten of ze de actieradius van zo’n kwal zouden kunnen vergroten en dus bouwden ze bij oorkwallen (Aurelia aurita) een 2 cm groot apparaatje in dat elektrische pulsjes afgeeft om de voortbeweging van de kwal te stimuleren. Dat pulsgenerator werkt net zoals een hartgangmaker.

Xu: “We hebben nu aangetoond dat die dieren in staat zijn duidelijk sneller te bewegen dan normaal zonder dat hun stofwisseling daardoor overbelast wordt.” Kwallen hebben geen haast. Hun bewegingen zijn gericht op het verzamelen van voedsel. Volgens de onderzoekers is hun experiment geen diermishandeling. Ze zouden geen hersens hebben en ook geen pijnreceptoren. Op bepaalde situaties reageren de kwallen door een vergrote slijmproductie maar ook hier zou geen sprake van zijn. De pulsgenerator was ook weer eenvoudig te verwijderen.

Sensoren

Met die gangmaker kan alleen de snelheid van de kwal worden opgevoerd, maar daarmee kan niet de richting worden bepaald. De onderzoekers gaan kijken hoe ze dat voor elkaar zouden kunnen krijgen. Ze denken bij die bestuurbare kwallen vooral aan het waarnemen van allerlei zaken in de oceanen. Dabiri; “We willen ze bestuurbaar maken en uitrusten met sensoren om, bijvoorbeeld, zout- en zuurgehalte en de temperatuur te kunnen meten.” Met kwallen hoef je dan geen zorgen te maken over de energie voor de voortgang/beweging, zeggen de onderzoekers, maar hoe zit dat met die pulsgenerator en dat stuursysteem?

Bron: bdw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.