Stof uit klimpant zou ebola verslaan

Ebola-virus op een cel

Ebola-virussen op een cel

Chinese kruidendokters maken al tijden gebruik van de geneeskundige eigenschappen van de plant Stephania tetrandra (hàn fáng jǐ in het Chinees). Bij muizen blijkt de stof tetrandrine ebola te voorkomen. Tetrandrine werkt in op de calciumkanalen in het celmembraan, zo ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Die schijnen een belangrijke rol te spelen bij de manier waarop het virus de cel binnenkomt via een zogeheten endosoom.

De afgelopen maanden was er nogal wat te doen over de uitbraak van de ebola-epidemie in West-Afrika, maar sinds het ergste voorbij lijkt, lijkt die aandacht ook meteen weggeëbd. Dat betekent niet dat het virus verslagen is. Vooralsnog is er geen adekwate afweer tegen het verwoestende virus. Het virus komt de cel binnen via een proces dat endocytose heet, een, normale, manier om het celmembraan te passeren. Al eerder hadden onderzoekers ontdekt dat calcium een rol speelt bij de besmetting met het virus, maar onduidelijk was hoe.

De onderzoekers van het Texaanse biomedische onderzoeksinstituut in San Antonio ontdekten dat de ionkanalen voor calcium een belangrijke rol spelen in de besmetting. Deze zogeheten tweeporiekanalen bevinden zich in de endosomen. De kanalen zijn de sleutel waarmee het virus de cel binnendringt. Door de werking van die kanalen te verstoren zou de besmetting met het virus, of althans de gevolgen daarvan, mogelijk kunnen worden voorkomen.
Om hogebloeddruk te bestrijden bestaan er al medicijnen die de calsiumkanalen blokkeren. De onderzoekers vroegen zich af of die zouden werken tegen ebola. In samenwerking met Duitse onderzoekers hebben de Amerikanen een aantal kandidaten op hun merites beproefd en vonden dat tetrandrine de beste papieren had. Dat relatief kleine molecuul is niet giftig en heeft al effect bij een lage dosis. De stof voorkomt infectie van menselijke afweercellen (macrofagen), zo bleek in proeven met celkweken en voorkomt dat muizen ziek worden, zonder dat er bijwerkingen optreden, zo stellen de onderzoekers. Dat klinkt veelbelovend, maar natuurlijk moet er nog wel het een en ander uitgezocht worden alvorens tetrandrine als ebola-medicijn wordt toegelaten. Inmiddels lopen ook andere kandidaten zich warm…

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.