Houden katten ons voor de gek?

Liggende katIn de hond/katdiscussie komt dat argument altijd weer bovendrijven: je kunt katten niks leren. Afgezien of dat een probleem is is het ook nog niet waar ook. Je kunt katten wel degelijk wat leren en nu hebben echte wetenschappers aannemelijk gemaakt dat katten (vaak) reageren op hun naam.
Japanse onderzoekers constateerden dat katten het vermogen hebben om woordjes te begrijpen. Atsuko Saito van de universiteit van Tokio en medewerksters onderwierpen tientallen ‘proefkatten’ aan een reeks experimenten, thuis en op plwkkwn waar meer katten bij elkaar zijn. De dieren kregen kattennamen te horen en woorden die daar op leken, waartussen hun eigen naam zat. De meeste katten reageerden als ze hun eigen naam hoorden, zij het dat de reacties vaak erg subtiel waren. In een omgeving met meer katten reageerden die ook als ze de namen van andere katten hoorden. Dat lijkt voor de hand te liggen.

Gelukkig blijven katten eigenzinnig. Een derde tot de helft van de katten weigerde zelfs maar teken van herkenning te vertonen. Ik mag dat wel.

Bron: de Morgen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.