Flores-mens maar gewone mens (met Down)

Flores-mens LB1

De sterk asymmetrische schedel van LB1 (1). Plaatje 2 en 3 zijn spiegelingen van resp.de rechter- en linkerhelft van de schedel

De in oktober 2004 in de Liang Bua-grot ontdekte Flores-mens (vernoemd naar het gelijknamige Indonesische eiland) werd als de belangrijkste vondst op het gebied van de menselijke ontwikkeling in de laatste 100 jaar gezien. Nadere bestudering door een groep onderzoekers onder leiding van Robert Eckhardt van de universiteit van Pennsylvania, lijkt uit te wijzen dat de Flores-mens geen aparte mensensoort is. De afwijkende botgroei zou wijzen op het Down-syndroom.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat LB1, zoals de Flores-vondst wordt genoemd, geen nieuwe menssoort is. Het geraamte en de schedel vertonen abnormale bouw. De onderzoekers denken daarbij aan het syndroom van Down. De ‘nieuwe’ mens, er was maar één exemplaar van een schedel gevonden en voor de rest veel botresten, had een kleine schedelinhoud (eenderde van de moderne mens) en zou iets langer dan een meter zijn geweest. LB1, ook wel de Hobbit genoemd, zou zo’n 15 000 jaar geleden hebben geleefd. Er werden vergelijkingen getrokken met eerdere mensachtigen als de Homo erectus en Australopithecus. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in twee artikelen in PNAS: 10.1073/pnas.1407382111 en 10.1073/pnas.1407385111. De herseninhoud en de lengte waren onderschat, zo bleek, en de afwijkingen vallen binnen de grenzen van de moderne mens met een Down-syndroom. Overigens moet ter verontschuldiging van onderzoekers die eerder aan LB1 hebben gemeten worden gezegd dat LB1 alles behalve een compleet geraamte is. In de grot waar LB1 gevonden is zijn ook andere botresten getroffen, die niet de trekken van LB1 hadden (voor zover na te gaan). LB1 is met zijn nieuw geschatte 1,26 m ook niet heel veel kleiner dan de mensen die op Flores leven. Dus de Flores-mens is maar gewoon een mens (met Down).

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.