IonQ zegt krachtigste kwantumcomputer tot nu toe te hebben

Kwantumcomputer? IonQ

De kwantumcomputer van IonQ (afb: IonQ)

Ik wist niet dat er al een generatie kwantumcomputers was geweest, maar IonQ in de VS kondigt al weer een nieuwe generatie aan. Volgens het bedrijf zou het de krachtigste machine zijn tot nu toe volgens de normen van IBM (?; as). Het rekentuig zal binnenkort beschikbaar zijn voor klandizie.
In dit blog heb ik het regelmatig over kwantumcomputers, maar ik leef nog steeds in de veronderstelling dat echte kwantumcomputers nog niet bestaan, alleen machines zoals van D-Wave die net doen of ze kwantumcomputers zijn. Er is bij academische onderzoekers op dit terrein nog veel twijfel over de aanspraken van diverse bedrijven op dit terrein. Erg indrukwekkend is ook nog niet wat die zogenaamde kwantumcomputers tot nu hebben bekokstoofd. Hoe het ook zij: het kwantumrekentuig staat nog stevig in de steigers.
Diverse fabrikanten van die dingen zweren bij een eigen techniek om kwantumbits te ‘fokken’. IBM en Google gokken op supergeleiding. D-Wave gebruikt een soort ‘blustechniek’, waarbij de kwantumbits gekoeld worden als ze actief moeten zijn. Het verse bedrijf(je?) IonQ werkt met ‘ionenvallen’ als kwabits.
Kwabits, zoveel is (mij) duidelijk, kun je op allerlei manieren bewerkstelligen, maar ze hebben een grote makke gemeen: hun instabiliteit (en daarmee onbetrouwbaarheid). Er schijnen allerlei trucs uitgehaald te moeten worden om de foutenmarge binnen het schappelijke te houden.

32

Het nieuwe systeem van IonQ dat kwantumcomputer wordt genoemd werkt met 32 kwabits. Dat lijkt weinig, maar volgens het bedrijf werken die met een betrouwbaarheid van 99,9%. Of dat genoeg is hangt van de toepassing af. Volgens de meetmethode van IBM komt het apparaat op een score van viermiljoen uit en zou daarmee de krachtigste kwantumcomputer die er bestaat, krachtiger, kennelijk dan het ding met 50 kwabits van IBM of die van Honeywell met 64 kwabits.

Ach ja. Dat gebeurt vaak in het bedrijfsleven: ik heb een veel grotere dan jij!, roepen. De belofte van de kwantumcomputer is dat die veel meer zou kunnen dan de aloude digitale rekentuigen, maar voorlopig is daar nog lang geen sprake van en sommige onderzoekers zeggen dat dat idee zelfs een hersenspinsel is. We wachten het rustig af.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.