Worden de techbedrijven eindelijk in de VS aangepakt

Overheersing Google van kunstmatige intelligentie

Google dreigt (ook) het onderzoek op het gebied van kunstmatige intelligentie te gaan overheersen (afb: Google)

In het begin van de vorige eeuw vond de Amerikaanse overheid dat Standard Oil een monopoliepositie had verworven als oliemaatschappij en het bedrijf werd gedwongen zich op te splitsen in maar liefst 34 bedrijven. Nu lijkt het er op dat de geschiedenis zich herhaalt nu de Amerikaanse federale overheden Google willen aanklagen wegens misbruik van zijn (monopolie)positie: de VS tegen Google. Volgen de andere techbedrijven?
Het lijkt een beetje trage reactie op de almacht van slechts een paar immense Amerikaanse techbedrijven, maar het zou zo maar een nieuwe fase kunnen zijn in een proces. Dat is in de VS niet meer gebeurd na de acties tegen Microsoft in 1998 wegen overtredingen van de Amerikaanse antitrustwetgeving. Sindsdien zijn de Googles, Apples, Amazons en Meta’s alleenheersers in een zich digitaliserende samenleving geworden, die concurrenten kunnen maken en breken en in relatief korte tijd zjn uitgegroeid tot de grootste bedrijven ter wereld. Google is pas in 1998 opgericht.

Deze zaak draait om de vraag of Google op illegale wijze zijn dominantie heeft versterkt en de concurrentie heeft weggedrukt door Apple en andere bedrijven te betalen om zijn internetzoekmachine de standaard te maken op de iPhone en andere apparaten en platforms. Google heeft inmiddels zakken met geld en ladingen advocaten gemobiliseerd om deze aanval af te weren. Dat kan lijden want Google maakte in 2022 60 miljard dollar (bijna 56 miljard euro) winst.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.