Nep-knieoperaties werken prima

Nepknieoperaties aan de meniscus werken net zo goed (of slecht) als echte knieoperaties, zo vonden Finse onderzoekers; tenminste tot 12 maanden na de (nep)operatie.

Die conclusie is gebaseerd op onderzoek bij 146 vrijwilligers, die last hadden van hun knie. Die pijn kwam niet van een verwonding of van osteoartritis. Daarvoor is snijden bewezen onnut. Twaalf maanden nadat de patiënten waren geopereerd (al of niet nep) was er geen verschil in de toestand van het aangetaste lichaamsdeel. Er was in beide gevallen geen duidelijke verbetering wat de pijn betreft. Zo’n 83% van de nepgeopereerden rapporteerden verbetering tegen 89% van de patiënten die een echte operatie hadden ondergaan.
Uit sportmedische kringen komt de waarschuwing dat we voorzichtig moeten zijn met het trekken van algemene conclusies uit dit onderzoek. Ook een kijkoperatie alleen heeft, bewezen, gunstige effecten omdat die klachten vaak te maken hebben met rondzwervend ‘puin’. Bij een kijkoperatie wordt een vloeistof ingespoten, die het ‘water’ uit de getormenteerde knie verdrijft. Dat kan helpen de klachten te verminderen.

Bron: Washington Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.