Groot deel jongeren VS wel eens gearresteerd

Robert Brame

Robert Brame

Ongeveer de helft van de zwarte Amerikanen mannen en bijna 40% van de witte is voor zijn 23ste een of meer keer gearresteerd  geweest, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Zuid-Carolina. De studie is gebaseerd op gegevens van nationale overzicht van het Amerikaanse ministerie van arbeid (NLYS97) tussen 1997 en 2008. Het gaat om lichte vergrijpen als spijbelen en onwettig drankgebruik tot zwaardere delicten. Lichte verkeersovertredingen zijn niet meegenomen in de analyse.
Volgens onderzoeker Robert Brame vallen vooral de raciale verschillen op, maar als Europeaan ben je geneigd te zeggen dat ook het percentage voor jonge blanke al akelig hoog is. De rassenverschillen spelen vooral bij mannen en veel minder bij vrouwen. “Het probleem is dat veel mannen, vooral zwarte, de overgang van jeugd naar volwassenheid maken met problemen met het strafrechtsysteem in hun bagage”, zegt Brame. Dat terwijl de gevolgen van die ongewenste justitiële contacten voor het verdere leven groot kunnen zijn, zowel in de relationele als beroepssfeer.

Op 18-jarige leeftijd heeft 30% van de zwarte, 26% van de latijnse en 22% van de witte mannen al minstens één arrestatie achter de rug. Op hun 23ste zijn die percentages gestegen tot respectievelijk 49%, 44% en 38%. Voor vrouwen lopen de cijfers per ras veel minder uit elkaar: resp. 12% van de blanke, 11,8% van de latijnse en 11,9% van de zwarte vrouwen heeft voor hun 19de minstens één arrestatie achter de rug, op hun 23ste was dat 20%, 18% en 16%.

Brame wil nu onderzoeken welke factoren van invloed zijn op de arrestaties en welke rol geslacht en ras daarbij spelen. Äls maatschappij maken we ons vaak druk over de effecten van tv-kijken, muurvoer, sport en status van scholen op onze kinderen. Contact met het strafrechtsysteem kunnen ook grote invloed hebben op het gedrag en dat zou de mogelijkheden van de Amerikaanse jeugd kunnen beperken.”  Het artikel is gepubliceerd in het blad Crime & Delinquency.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.