Taxidiensten Uber en Luft zorgen voor meer auto’s in de stad

TaxiedienstenHet is ongeveer tegenovergesteld aan wat je zou denken, maar als taxidiensten als Uber en Lyft ergens verschijnen gaat het aantal autoregistraties omhoog. Het gemiddelde cijfer is 0,7%, maar dat zou in ‘autoafhankelijke’ steden meer zijn, hebben onderzoekers in de VS geconstateerd. Ze hebben daarbij naar de cijfers tussen 2011 en 2017 gekeken in de belangrijkste steden in de VS, waar die diensten actief werden en waar niet. Ook bleken die diensten actiever in relatief rijke steden met gemiddeld weinig kinderen.
Onderzoeker Jeremy Michalek van de Carnegie Mellon-universiteit is ook verbaasd. “Je zou juist minder auto’s verwachten. Een mogelijke verklaring is dat er effect aan de andere kant is. Dat mensen die een auto wilden kopen nu over de drempel worden geholpen door er een te kopen en daar geld mee te verdienen.” Die diensten zouden dus niet tot minder maar tot meer auto’s leiden.

Er moet overigens wel bij vermeld worden dat het onderzoek situaties betreft voordat corona toesloeg.
Michalek: “Natuurlijk heeft de pandemie grote veranderingen teweeggebracht voor deze diensten, het openbaar vervoer en het verkeer in het algemeen. Veel mensen werken nu thuis. Bij die diensten zijn chauffeurs afgehaakt en mensen geven de voorkeur aan hun eigen voertuig. Wat gebeurt er als de pandemie voorbij is? Gaan de mensen terug naar de oude gewoontes of veranderen die? We weten dat pas wanneer het gebeurt.”

Bron: EurekAlert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.